Η συμμαχία των «300» σηκώνει «ασπίδα» για την Ελλάδα

Υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης, 300 διανοούμενοι από όλες τις χώρες του κόσμου, συνυπογράφουν επιστολή που δημοσιεύει ο γνωστός ιστότοπος «Μεντιαπάρτ» (Mediapart), του οποίου ιδρυτής είναι ο πρώην διευθυντής της «Μοντ» Εντι Πλενέλ.

Η συμμαχία των «300» σηκώνει «ασπίδα» για την Ελλάδα
2'

Με την επιστολή καλούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να σεβασθούν την απόφαση του ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος του χρέους».

Με υπέρτιτλο στον πρόλογο της ιστοσελίδας: «Και ζήτω η Ελλάδα...Είμαστε όλοι μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη» υπογραμμίζεται ότι οι υπογράφοντες είναι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από όλον τον κόσμο, ονόματα διάσημα όπως οι: Τζέιμις Γκαλμπρέιθ, Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς, Ζακ Σαπίρ, Ντομινίκ Μεντά κ.α.

«Οι επικεφαλής της ΕΕ πρέπει να δεχθούν ότι η Ευρώπη αλλάζει»

Ο οικονομολόγος Τζέιμις Γκαλμπρέιθ μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» τονίζει πως «οι επικεφαλής της ΕΕ πρέπει να δεχθούν ότι η Ευρώπη αλλάζει».
Σύμφωνα με τον κ. Γκαλμπρέιθ κρίνεται αναγκαίο και οι δύο πλευρές να κατασταλάξουν στις θέσεις τους και να είναι έτοιμες να διερευνήσουν τις πτυχές μας αποδεκτής συμφωνίας από κοινού, ενώ σημειώνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό την πίεση της αστάθειας για το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας.

«Είναι σαφές ότι η ελληνική κρίση δεν αποτελεί μόνο ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν υπάρχει ερώτημα προς αυτό. Επίσης, οι εκλογές έστειλα αν ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Αυτό αποτελεί μία νέα πραγματικότητα και είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί από τους επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που επιβάλλεται να λειτουργήσουν με σοφία. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα και οι όποιες συγκυρίες πρέπει να γίνονται αποδεκτές» αναφέρει συγκεκριμένα.

Όσο για την έως τώρα ασκούμενη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, οι απόψεις του είναι σαφείς: «η πολιτική της λιτότητας δεν ήταν πολιτική. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους πολίτες πολλών χωρών. Δεν ήταν οικονομία για την ανάπτυξη, αλλά ήταν πολιτική τιμωρίας προς τις χρεωμένες χώρες. Οι επαφές που έκανε αυτές τις ημέρες η ελληνική κυβέρνηση ήταν μια αναγκαία διαδικασία. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης βρήκαν υποστηρικτές και συμμάχους στα ταξίδια τους στην Ευρώπη»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή