Οι αλλαγές στην Παιδεία που προανήγγειλε ο Α. Μπαλτάς (video)

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που «έχει περάσει και στις σχολικές αίθουσες», η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, αλλά και η εκ βάθρων αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Οι αλλαγές στην Παιδεία που προανήγγειλε ο Α. Μπαλτάς (video)
4'

Αφού βέβαια ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεκαθάρισε, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα αφορούν το τρέχον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έτος προκειμένου να μην διαταραχθούν μαθητές, σπουδαστές και γονείς, υπογράμμισε ότι «τα πρώτα βήματα μπορούν να γίνουν σύντομα», υποστηρίζοντας όμως ότι η όλη πορεία «είναι μακριά και δύσκολη».

Ο κ. Μπαλτάς, στην αρχή της πρώτης ομιλίας του από το βήμα της Βουλής μετέφερε την είδηση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την κ. Μέρκελ να παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ελληνικό ζήτημα, παίρνοντας έτσι ουσιαστικά το μέρος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Ακολούθως, έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα που παρέλαβε η κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα στηριχθεί αποκλειστικά στους υπάρχοντες υπαλλήλους, ενώ αναφορικά με τους κομματικούς στρατούς και τα ρουσφέτια είπε ότι «όταν γίνουμε ΠΑΣΟΚ θα σας ενημερώσουμε».

«Αθλητισμός και Πολιτισμός πάνε μαζί» υποστήριξε ο υπουργός και ειδικότερα για τον πολιτισμό μίλησε για τις αξίες που τον συνιστούν και τα πολιτιστικά επιτεύγματα της χώρας, φέροντας ως παράδειγμα την πολιτιστική άνοιξη που βιώνει σήμερα, το θέατρο. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα βάλει «τις βάσεις ώστε η πολιτιστική άνθιση να γίνει πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

«Η εκπαίδευση αναγνωρίζεται απ' όλους ως ο μεγάλος ασθενής και η κάθε κυβέρνηση αλλάζει όσα κάνει η προηγούμενη», τόνισε προσδιορίζοντας ως ένα από τα βασικά αίτια αυτής της κατάστασης την «εργαλειοποίηση» της παιδείας και του πολιτισμού με το «κυνήγι του χαρτιού, του πτυχίου». «Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική σήμερα», υποστήριξε ο υπουργός και επεσήμανε ότι «η οποιαδήποτε πολιτική για την εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής».

Μεταξύ άλλων σημείωσε επίσης ότι «οι σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στη δουλειά τους», ενώ για την τράπεζα θεμάτων είπε πως «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη φετινή Τρίτη Λυκείου όσον αφορά στην εισαγωγή σχολών. Καταργούμε την τράπεζα θεμάτων που είναι αποθετήριο ερωτήσεων, τις οποίες τα παιδιά ξέρουν εκ των προτέρων. Η τράπεζα δεν έγινε για να βοηθήσει την εκπαίδευση, αλλά για να πληρωθεί. Υπάρχουν έργα που δεν γίνονται επειδή χρειάζονται αλλά για να πληρωθούν κάποιοι».

Ακολούθως, ο υπουργός Παιδείας, πρόσθεσε ότι η βαθμολογία της πρώτης και δευτέρας Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ενώ αναφορικά με την αξιολόγηση, τόνισε ότι θα αποσυρθεί καθώς «δεν αξιολογεί για να βοηθήσει, αλλά για να τιμωρήσει» και θα αντικατασταθεί από νέο σύστημα.

Δεν παρέλειψε ακόμα να προαναγγείλει αλλαγές και για την εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ για τα ΕΠΑΛ είπε «προφανώς επιστρέφουν στη δουλεία οι καθηγητές που διώχθηκαν κακήν κακώς υπέρ των ιδιωτικών ΙΕΚ που είχαν παρόμοιες αρμοδιότητες».

Αναλυτικά, είπε: «Καταργείται η τράπεζα θεμάτων, ενώ ο βαθμός προαγωγής παραμένει στο 9.5. Αναφορικά με τους διδάσκοντες αποσύρεται ο βαθμός της ψευτοαξιολόγησης γιατί αξιολογεί για να τιμωρήσει. Στη θέση αυτού του τύπου της αξιολόγησης θα ανοίξει μια νέα συζήτηση για το τι σημαίνει αποτίμηση του έργου του εκπαιδευτικού.

Επιστρέφουν στη δουλειά τους, οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι με τα νέα καθήκοντα τους θα συμβάλλουν ώστε το σχολείο να γίνει κέντρο πολιτισμού της γειτονιάς. Επιστρέφουν επίσης στη δουλειά τους οι καθηγητές που διώχθηκαν πηγαίνοντας στα ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους, ενώ θα τους ζητηθεί να είναι πιο προσωπική η σχέση με τους φοιτητές, με σκοπό την επιστροφή των αιώνιων φοιτητών, που θέλουν να επιστρέψουν»

Ο κ. Μπαλτάς, τέλος, αφού προανήγγειλε την επιστροφή των διοικητικών των ΑΕΙ, οι οποίοι «θα αναλάβουν να βρουν ποιοι είναι εκείνοι οι αιώνιοι φοιτητές που πρέπει να διαγραφούν», αναφέρθηκε και στον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου που «ήταν η απόλυτη καταστροφή διότι κάποιος, κάποτε πέρασε από την Αμερική, κάτι άκουσε και νόμιζε ότι τα συμβούλια είναι κάτι καλό. Κατεδάφισε ότι έμενε όρθιο».

Κλείνοντας, υποσχέθηκε αδιάβλητη αξιολόγηση και απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκεία αναφορικά με τις προσλήψεις.

«Σεβόμαστε απολύτως τη θρησκεία, εμμένουμε όμως στην άποψη ότι πρέπει να διαχωριστεί η Εκκλησία με το Κράτος. Πρέπει να εκλογικεύονται αυτοί οι ρόλοι. Βήματα προς την κατεύθυνση ανεξαρτησίας κράτους- εκκλησίας μπορούν να γίνουν άμεσα, αν και αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία», τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή