Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συζητά ένα εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.
Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία δέκα βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ -αντικαθιστώντας τοξικές δεσμεύσεις του υφιστάμενου μνημονίου- επιτρέποντας στην κάθε πλευρά να το «βαφτίσει» όπως την βολεύει. Θα μπορούσε, επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία-γέφυρα από την ελληνική πλευρά. Δεν κολλάμε στην ορολογία, αλλά στην ουσία έχει πει πολλές φορές άλλωστε ο Γ.Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:
*Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
*Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.
*Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τη φετινή χρονιά. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.
*Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps.
*Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.
Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες. Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.
Συγκεκριμένα, κόκκινες γραμμές της Ελλάδας είναι:
1- H αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2- Tο πρωτογενές πλεόνασμα να μην ξεπερνά το 1,5% για το 2015.
3- Το χρέος είναι μη βιώσιμο κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
4- Tο 70% των μέτρων που ισχύουν σήμερα είναι δυνατό να συνεχίσει να εφαρμόζεται και το υπόλοιπο 30% να καταργηθεί ή να ανασταλεί. Αντ' αυτού προτείνονται 10 σημεία, το περιεχόμενο των οποίων κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Άνχελ Γκουρία
Σήμερα (10/02/2015) φτάνει στην Αθήνα ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ο οποίος θα έχει τετ α τετ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αύριο θα συναντηθεί στις 11 το Πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη Σύνοδο Κορυφής
Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την παρθενική του εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Στο περιθώριο της Συνόδου είναι πιθανό να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αν και η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλει παρόμοιο αίτημα στο Βερολίνο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόταση της πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που προϊδεάζει ότι το όνομα του υποψηφίου είναι πιθανό να μην έχει οριστικοποιηθεί.