Der Standard: Μία διαγραφή χρέους ελπίδα για την Ελλάδα, λύτρωση για την ΕΕ
Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει εμφατικά πως: «Μια διαγραφή χρέους δεν θα έδινε μόνον στην Ελλάδα και πάλι ελπίδα για ένα τέλος της Οδύσσειας, αλλά θα διόρθωνε και τη λάθος συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ο κ. Φάιμαν έχει προφανώς κατανοήσει τι θα σήμαινε η διαγραφή χρέους, ακόμη και αν – για λόγους συμπόρευσης στο ευρώ – νουθετεί τους Έλληνες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία δίνει τα εύσημα στον αυστριακό καγκελάριο για τη «σωστή», όπως τη χαρακτηρίζει, προσέγγιση στην Αθήνα.
Αλλά τα χρήματα έχουν εδώ και πολύ καιρό χαθεί, και η μόνη διαφορά είναι εάν διαγράφει κανείς τις απαιτήσεις ή περιέρχεται στην αυταπάτη της επιστροφής τους, και αυτή η δεύτερη εκδοχή εγγυάται όχι μόνον τη συνέχιση της ελληνικής τραγωδίας, αλλά παραβλέπει επίσης τη δημοκρατική απόφαση ενός κράτους, διότι μόνον με ένα τέλος της ταπείνωσης θα είναι δυνατόν Αθήνα και Βρυξέλλες να ξανακοιταχτούν στα μάτια, αναφέρει η εφημερίδα.
Σε άλλο σημείο του σχολίου σημειώνεται πως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αυστρία του δίνει ευνοϊκό άνεμο στη γεμάτη με πολλές συμπληγάδες πορεία του στην Ευρωζώνη, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποστηρίζει την Αθήνα στην επιδίωξή της για ελαφρύνσεις στο θέμα του χρέους και σε μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.
Αναφερόμενη στην κριτική που ασκήθηκε στον καγκελάριο από τον κυβερνητικό εταίρο του, (ΣΣ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) ότι «γονατίζει μπροστά σε αριστερούς λαϊκιστές που δημιουργούν χρέη», η εφημερίδα επισημαίνει πως το Λαϊκό Κόμμα παραβλέπει ότι «με την Ελλάδα ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται ως τα γόνατα βουτηγμένη στη βρομιά, καθώς ακόμη και πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της φούσκας χρέους της Ελλάδας, η Νομισματική Ένωση δεν στέκεται στα πόδια της και απειλείται να καταρρεύσει, ακόμη και αν τραντάζεται μόνον ένα μικρό μέλος της».
Όπως παρατηρεί η «Ντερ Στάνταρντ», η ευρωπαϊκή εκστρατεία βοήθειας των προηγούμενων χρόνων προκλήθηκε μεν από τη δημιουργία χρέους και την καταναλωτική υστερία στην Ελλάδα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την καταπολέμηση αυτής της αναποδιάς, άφησε πίσω της ένα «δώρο των Δαναών», και αυτό γιατί τα χρήματα της βοήθειας δεν έφτασαν στον πληθυσμό ή στην εθνική οικονομία, αλλά στους διεθνείς πιστωτές και στις «τελειωμένες» τράπεζες.
Έτσι ήταν η βούληση της ΕΕ για να αποτρέψει μια κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά το τίμημα το πληρώνει η Ελλάδα, η οποία πρέπει να εξυπηρετήσει το χρέος, το οποίο όμως είναι πέραν κάθε βιωσιμότητας και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί και μακάρι να το γνωρίζουν και οι πολιτικοί, ωστόσο αυτό που έφτιαξε η Ευρωζώνη ονομάζεται στην κανονική οικονομική ζωή «καθυστέρηση πτώχευσης» και επισείει ποινή φυλάκισης, υπογραμμίζεται στο σχόλιο της «Ντερ Στάνταρντ».
Κι όλα αυτά ενώ ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νόρμπερτ Ντάραμπος, τόνιζε πως πρέπει να είναι «κοινό μας συμφέρον να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση».
Ο κ. Ντάραμπος αντικρούει με δριμύτητα την κριτική που άσκησε στον διάλογο με την Ελλάδα και στην κοινή αναζήτηση λύσεων, το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο «ακόμη και με τον νέο αρχηγό του, Ράινχολντ Μιτερλένερ (σ.σ. ο οποίος είναι αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Επιστημών στην κυβέρνηση), είναι ένα κόμμα των τραπεζιτών και των εκατομμυριούχων».
«Το Λαϊκό Κόμμα με τις περιφρονητικές του τοποθετήσεις, απέδειξε για μια ακόμη φορά, πως αδιαφορεί τελείως για τους ανθρώπους και για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Νόρμπερτ Ντάραμπος. Επίσης, καταγγέλλει τη "διπλοπροσωπία" του Λαϊκού Κόμματος στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς αυτό «από τη μια σιωπά επίμονα στην αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική του κομματικού του φίλου, Βίκτορ Ορμπάν (σ.σ. πρωθυπουργού της Ουγγαρίας), αλλά εμφανίζεται φοβερά ταραγμένο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αγωνίζεται για περισσότερη δικαιοσύνη και δημοκρατία».