ΠΑΣΟΚ: Οι δημοσκοπήσεις θυμίζουν κυβέρνηση… Παπανδρέου
Στην πρώτη, μάλιστα, από αυτές, η αποδοχή της κυβέρνησης Παπανδρέου έφθασε το 83%, έναντι του 79% της αποδοχής της σημερινής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ:
- Η κυβέρνηση Παπανδρέου (2009) χαρακτηρίστηκε κυβέρνηση (σχεδόν) καθολικής αποδοχής, καθώς στην πρώτη μετεκλογική έρευνα της Public Issue (για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΙ) το 83% διάκειται θετικά απέναντί της. Θετικές εντυπώσεις για τη νέα κυβέρνηση εκφράζει και το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μάλιστα η εφημερίδα προκειμένου να δείξει το «εύρος» της αποδοχής έχει συγκρίνει αντίστοιχες μετεκλογικές έρευνες για την κυβέρνηση του 2004 (73%) και του 2007 (57%).
- Λίγο αργότερα ξεκινούν έρευνες για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, το επίδομα αλληλεγγύης θεωρήθηκε θετικό από το 85% και η επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις από το 66,3%.
- Επίσης οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα ασφάλειας του πολίτη, το περιβάλλον, την τρομοκρατία και φυσικά τη δημόσια σπατάλη (56,7%) μεταξύ άλλων.
Επίσης σε διάφορες έρευνες είχαμε δει τίτλους, όπως:
- (Νοέμβριος 2009): «58,2% η κυβέρνηση τα πάει καλά και έχει ήθος»
- (Δεκέμβριος 2009) «η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πετύχει το στοίχημα της δίκαιης κατανομής των βαρών»
- (Δεκέμβριος 2009) «οι πολίτες βάζουν πλάτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση»
Μετά αρχίζουν οι έρευνες για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης όπου:
- Το 59,7% επιδοκιμάζει τις κινήσεις Παπανδρέου καθώς κρίνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
- Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
- Το 53,9% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες εκατό ημέρες και το ΠΑΣΟΚ το χωρίζουν 11 μονάδες από τη ΝΔ.
Σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της οικονομίας, το 58,6% τον κρίνει θετικά και το 55,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο.
- Το καλύτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (Ιανουάριος 2010) ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με διαφορά από τα υπόλοιπα στελέχη και με αποδοχή τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.
Παράλληλα, κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή και τη χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, στη Βουλή, σχετικά με τη «ρήξη» ως διαπραγματευτικό χαρτί, ενόψει της διαπραγμάτευσης, ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη.
«Όταν λέμε "ρήξη" εννοούμε το "grexit"» αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και συμπληρώνουν πως «όταν, όμως, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας γιατί αποδυναμώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας».
Ως προς το πώς αποδυναμώνεται οικονομικά η κατάσταση της χώρας με αυτόν τον τρόπο, σημειώνουν ότι ανεβαίνουν τα επιτόκια, άρα απομακρύνεται η δυνατότητα επανόδου στις αγορές, φεύγουν καταθέσεις και έτσι αυξάνεται η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, καταγράφεται μεγαλύτερη υστέρηση στα έσοδα, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, μειώνεται η κατανάλωση.
«Πώς λοιπόν να διαπραγματευθείς σκληρότερα με μία οικονομικά ασθενέστερη χώρα;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές και σχολιάζουν δηκτικά ότι «αυτό δεν είναι η θεωρία των παιγνίων, είναι η θεωρία της αποφατικής θεολογίας - η φλεγόμενη αλλά μη καιόμενη βάτος».
Επίσης, οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η χώρα είχε φτάσει στο σημείο εξόδου από το μνημόνιο με πολύ κόπο, για να υπογραμμίσουν: «Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις κόκκινες γραμμές που εμείς είχαμε θέσει στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του μνημονίου και τη μετάβαση στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (όχι μείωση μισθών και συντάξεων, όχι ξανά άνοιγμα ασφαλιστικού κλπ)».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «δυστυχώς δεν έχουμε συμμάχους όταν ο υπουργός Οικονομικών - όχι από πρόθεση - προσβάλει το σύνολο των ομολόγων του που έχει συναντήσει» και προσθέτουν ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους εξίσου σημαντικούς με τον κ. Βαρουφάκη.
Ακόμα, επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Κάμερον, έκανε σύσκεψη για grexit «για να χτυπήσει το ευρώ» και με το βλέμμα στην κυβέρνηση διερωτώνται: «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;».
Τέλος, όσον αφορά στα έντοκα ομόλογα, η Χαρ. Τρικούπη χαρακτηρίζει «τραγικό λάθος» η χώρα να εξαρτάται από την ΕΚΤ για το δανεισμό του Δημοσίου και παραπέμπουν στην περίπτωση της Κύπρου για να συμπληρώσουν ότι «σε μία συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε η διακοπή πρόσβασης της Κύπρου στον ELA, έγιναν όλα»…