Συμφωνία Τσίπρα - Ντάισελμπλουμ για συνεργασία ενόψει Eurogroup

Συμφωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει συνεργασία των θεσμικών φορέων με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο.

ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέμα έλευσης των κλιμακίων αυτών στην Ελλάδα, όπως έχουν αναφέρει κάποια ΜΜΕ, απλά η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το θετικό κλίμα των συνομιλιών.

Στην ουσία υπάρχει μία μετατόπιση, από χθες το βράδυ, γιατί αν ήθελαν να κλείσουν το θέμα χθες το βράδυ θα το είχαν κάνει. Άρα έπιασε τόπο το «όχι» της ελληνικής πλευράς.

Οι διαβουλεύσεις πάντως συνεχίζονται και διαφαίνεται ότι τη Δευτέρα μάλλον θα υπάρξει συμφωνία. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ήδη εργάζονται πάνω σε αυτό. Στη δυνατότητα σύνθεσης, δηλαδή, μίας συμφωνίας, ώστε να είναι αμοιβαία επωφελής.

Από την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι τα κλιμάκια - ομάδες δεν είναι η τρόικα, αλλά εκπροσωπούν τους θεσμούς.

Με ανοιχτά χαρτιά ο Τσίπρας

«Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με διάθεση για διαβούλευση και διάλογο» λένε κυβερνητικά στελέχη και παραθέτουν τα γεγονότα με τη χρονολογική σειρά που έγιναν, ως εξής:

-Πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Euro-working group όπου η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν εμφανής.

-Στη συνέχεια έγιναν οι συναντήσεις Κρ. Λαγκάρντ με Γ. Βαρουφάκη, για να ακολουθήσει αυτή με τους Γ. Ντάισελμπουλ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ με Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη.

-Όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

-Η πλειοψηφία των Υπουργών ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, Υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

Αναφορικά με την παραφιλολογία περί του κοινού ανακοινωθέντος από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι: «Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε».

Τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της κυβένρησης τονίζουν ότι «Υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup. Υπήρξε και κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο και απορρίφθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση. Η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση».

Στη συνέχεια οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους και τους είπε να μην υπογράψουν.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ όπως σημειώνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μιλάει πολιτικά και δεν θα μπει στη διαδικασία των... λογιστικών αναλύσεων κάνοντας το ίδιο λάθος με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα.

Τι προτείνει η Ελλάδα

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης κωδικοποιημένες είναι οι ακόλουθες, από τις οποίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι εκτός των άλλων η χώρα μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου οι θέσεις της ελληνικής πλευράς όπως διατυπώθηκαν προς τους εταίρους έχουν ως εξής:

-Παράταση

1. «Συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.

2. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. «Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει» τονίζουν από το Μαξίμου.

3. Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση, σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

-Χρηματοδοτικό

1. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
2.Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
3. Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
4. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
5. Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
6. Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.

-Δημοσιονομικό εξορθολογισμό

1. Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
2. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
3. Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
4. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.

Σχετικές ειδήσεις