Υπέρ της πολιτικής επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος τάσσεται η κυβέρνηση
Συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες, είχαν το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος και ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο αίτημα του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα για το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Ήσυχος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Η κυβέρνηση θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, είπε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια των 100.000 Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη. Αίτημα από το ΝΑΤΟ δεν έχει υποβληθεί, είπε και διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη συνδρομή της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το εάν αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Όπως τονίσθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:
- Η ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας με αιχμή την ενδυνάμωση του εξαγωγικού χαρακτήρα της,
- Η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού και η ένταξη στο Στόλο των πυραυλακάτων,
- Ο έλεγχος των συμβάσεων των αμυντικών βιομηχανιών, που αφορούν σε υποκατασκευαστικό έργο,
- Ο τρόπος εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων . Όπως δε ελέχθη, οι συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσουν μόλις τελειώσει η «μεγάλη περιπέτεια» με την τρόικα και τα μνημόνια.
- Η καταπολέμηση του «βύσματος»: Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποιήθηκε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος από την επόμενη ΕΣΣΟ, με στόχο να τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια στις μεταθέσεις ώστε να λειτουργούν προς όφελος των εθνικών αναγκών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Στον σχεδιασμό αυτό εντάσσεται και ο έλεγχος του προγράμματος από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σε ερώτηση για το θέμα της θητείας, ο Νίκος Τόσκας επεσήμανε ότι προέχει να υλοποιηθεί νέα δομή δυνάμεων που να καλύπτει τις εθνικές ανάγκες, με περαιτέρω μείωση μονάδων και ενίσχυση των μονάδων που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.