Διεθνή ΜΜΕ: Ικανοποίηση για το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης
Με ανακούφιση βλέπουν τη διαφαινόμενη συμφωνία, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Ευρώπης, τα διεθνή ΜΜΕ, έπειτα από τις χθεσινές συνομιλίες στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρονται στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση έχοντας στο επίκεντρο τους τη χώρα μας και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους.
«Ελλάδα και Γερμανία κινούνται προς έναν συμβιβασμό» μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Η Γερμανία, υποστηρίζει το πρακτορείο που επικαλείται δύο αξιωματούχους του Βερολίνου, δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Για όσο το πρόγραμμα παρατείνεται η Γερμανία θα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για να υπάρξει εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Από την πλευρά της η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα αρκεί αυτό να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει περισσότερα από 2/3 του Μνημονίου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραμείνει στο πρόγραμμα εκτίμησαν οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι.
Την διάθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου για συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά για το ζήτημα του χρέους σημειώνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο δημοσίευσε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Η Μέρκελ εξετάζει την πιθανότητα συμβιβασμού με την Ελλάδα».
Στο BBC στο ρεπορτάζ για τις συνομιλίες διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν λόγος «για δυνατό συμβιβασμό», όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Η Ευρώπη πάντα επιδιώκει μια συμβιβαστική λύση και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ όπως διευκρινίζει το βρετανικό δίκτυο.
Η αμερικανική Wall Street Journal ανέφερε στην ηλεκτρονική της σελίδα: «Ηγέτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη κινήθηκαν σε έναν συμφιλιωτικό τόνο την Πέμπτη (12/02/2014) και ενώ μια ημέρα πριν η νέα κυβέρνηση της χώρας είχε εξανεμίσει τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της».
Η γαλλική Liberation τονίζει ότι «η Ελλάδα και η ευρωζώνη βλέπουν το φως».
Με ικανοποίηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συμφωνίας και η βρετανική Guardian, που κάλυπτε λεπτό-προς-λεπτό τις εξελίξεις, κάνοντας εκτενή αναφορά και στη συνάντηση Τσίπρα-Κάμερον.