Φλαμπουράρης: Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση δεν είναι προς διαπραγμάτευση
Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης αφού εστίασε στα μέτρα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, αλλά και στη μείωση των εισοδημάτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, σε περίπτωση που δεν επέλθει οριστική συμφωνία στο επόμενο «ραντεβού» των Βρυξελλών.
«Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, δεν είναι ζήτημα προς διαπραγμάτευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός στον «αέρα» του MEGA, συμπληρώνοντας πως όλα τα μέτρα αυτά είναι απολύτως κοστολογημένα.
«Δεν είναι πρόγραμμα σπατάλης ή παροχών, είναι πρόγραμμα που λύνει το πρόβλημα ζωής και θανάτου των πολιτών. Είναι αδιαπραγμάτευτο, το έχουμε κοστολογήσει και έχουμε αναζητήσει τους πόρους», σημείωσε.
Δεύτερη «κόκκινη γραμμή» είναι ο τερματισμός των πολιτικών λιτότητας, καθώς όπως κατέστησε σαφές «δεν μπορεί να συνεχίσουμε πολιτική που αναπαράγει την ύφεση. Ο δεύτερος μεγάλος άξονας της πολιτικής μας είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πολιτική που αναπαράγει προβλήματα».
Ως τρίτο αδιαπραγμάτευτο στόχο της κυβέρνησης, ο κύριος Φλαμπουράρης ανέφερε το ότι «δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων και να συνεχίσουν να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος θεωρείται όχι μόνο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και μέντοράς του, μίλησε και για τη φωτογραφία από την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, όπου φαίνεται να ακουμπά τον Αλέξη Τσίπρα στην πλάτη.
«Ο Αλέξης είναι από τα ικανότερα, αν όχι το ικανότερο από τα στελέχη μας. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, έσκυψα, τον φίλησα και έφυγα, ο φακός έπιασε τη στιγμή που τον αγκάλιασα», εκμυστηρεύτηκε.
«Μηδαμινό το ενδεχόμενο ρήξης με τους Ευρωπαίους»
«Το ενδεχόμενο ρήξης, με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι μηδαμινό, αν όχι ανύπαρκτο», δήλωσε στο μεταξύ, στην εφημερίδα «Αγορά», ο Αλέκος Φλαμπουράρης, προβλέποντας ότι θα υπάρξει συμφωνία το αργότερο έως το τέλος του μήνα.
Αφού κάνει σαφές ότι «το πρόγραμμα-γέφυρα, ανεξάρτητα από ποσοστά, δεν θα περιέχει μείωση του εισοδήματος (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) και δε θα προχωράει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», επικεντρώνει δε το στόχο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της «φοροδιαφυγής και της διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει plan b, στην περίπτωση, που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Φλαμπουράρης απαντά: «Η ερώτηση είναι υποθετική. Αναφέρεται στο χειρότερο δυνατόν ενδεχόμενο: τη ρήξη με τους εταίρους μας. Ωστόσο, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί ότι η κυβέρνησή μας δεν επιδιώκει τη ρήξη με τους εταίρους μας, αλλά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ είναι δημοσιονομικά εξισορροπημένο και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές βρίσκοντας λύσεις σύμφωνες προς τις ιδρυτικές αρχές της: τον σεβασμό της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας, και παράλληλα το σεβασμό στους κανόνες της. Το ενδεχόμενο ρήξης, επομένως, είναι μηδαμινό, αν όχι ανύπαρκτο».