Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η «ενδιάμεση συμφωνία» την οποία ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να μην «κλειδώσει» ούτε την επόμενη Δευτέρα και να χρειαστεί, έτσι, νέο έκτακτο Eurogroup για να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες.
Ουσιαστικά, μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τεχνικών κλιμακίω, οι δυο πλευρές ετοιμάζουν την αποτύπωση των σημείων σύγκλισης και των αποκλίσεων τα οποία θα υποβάλλουν υπό μορφή κειμένων στο Eurogroup.
Προφανώς, στη συνεδρίαση του Eurogroup θα επαναληφθεί και η μάχη των διατυπώσεων, προκειμένου να μορφοποιηθεί ένα κείμενο που να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον καμβά των «κόκκινων» γραμμών που θα ακολουθήσει σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα της «γέφυρας».
Τα αδιαπραγμάτευτα ζητήματα
Όπως λένε τα στελέχη του Μαξίμου, τα θέματα που δεν πρόκειται να ανοιχτούν στην ενδιάμεση συμφωνία είναι τα ακόλουθα:
Τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις κλπ), το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς υποστηρίζεται ότι οι πολιτικές αυτές απέτυχαν και πρέπει να εγκαταλειφθούν. Ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να δεχθεί τις συμφωνίες που έχει κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς τις θεωρεί επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον.
Το μήνυμα που στέλνει ο Α. Τσίπρας στους δανειστές είναι το ακόλουθο: «Δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία», όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει: «Να ξαναδούμε από την αρχή όλες τις αποκρατικοποιήσεις και τις αξιοποιήσεις».
Τα σημεία σύγκλισης
Ως σημεία σύγκλισης, ήδη από την αρχή της συζήτησης, καταγράφονται η καταπολέμηση της διαφθοράς, η πάταξη της φοροδιαφυγής, το δίκαιο φορολογικό σύστημα και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, για τα οποία η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι εταίροι συμφωνούν απολύτως.
Τόσο οι δανειστές, όσο και η κυβέρνηση πιστεύουν στις περικοπές δαπανών του κράτους, στη φορολογία του μεγάλου πλούτου και στη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού που θα είναι ευέλικτος και δεν θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
«Διάσταση απόψεων αλλά τα… συζητάμε»
Ως σημεία «όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη», αλλά, είναι υπό προϋποθέσεις διαπραγματεύσιμα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: «η “μεταρρύθμιση” στην υγεία, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό σύστημα».
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στην περίθαλψη του ελληνικού λαού, δεν επιθυμεί τις άκριτες απολύσεις, ενώ μεταθέτει σε μια επόμενη συμφωνία το θέμα του ασφαλιστικού.
Ως προτεραιότητες, τέλος, της ελληνικής πλευράς τίθενται η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη χρηματοδότησή τους να συνδέεται με τη διεκδίκηση αναθεώρησης προς τα κάτω των στόχων για δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να επέστρεψαν χθες στην Αθήνα, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο βρίσκονται μαζί με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, σε ανοικτή γραμμή με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.
Είναι γεγονός ότι οι δανειστές θέλουν να ανοίξουν όλα τα παραπάνω ζητήματα, πράγμα αδύνατο και εν ολίγοις παράλογο, αφού όλα τα παραπάνω δημιούργησαν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως στο ενδιάμεσο διάστημα και μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία είναι λάθος να ανοίξουν όλα αυτά τα μέτωπα που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.