Επιστολή Γ. Παπανδρέου σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και στους ηγέτες των κρατών - μελών
Ο Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται στα πρωτοφανή αποτελέσματα που πέτυχαν με τις μεγάλες προσπάθειές τους οι Έλληνες και τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.
Επιστολή - παρέμβαση, ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας, του eurogroup, προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και σε όλους τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ένωσης, με την οποία τους καλεί να συμβάλουν ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση των εταίρων με την ελληνική κυβέρνηση, απέστειλε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και αφού έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ο κ. Παπανδρέου, αφού αναφέρεται στα πρωτοφανή αποτελέσματα που επέτυχαν με τις μεγάλες προσπάθειές τους οι Έλληνες, τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ζητά να μην χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τους καλεί να συμβάλλουν ώστε να μπει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και να στηρίξουν την Ελλάδα και τους Έλληνες να προωθήσουν μια πολιτική μεγάλων δημοκρατικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, την οποία η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ο κ. Παπανδρέου:
-Παραθέτει αναλυτικά τα αποτελέσματα που είχαν οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων,
-Αναδεικνύει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν και μάλιστα, σε περιβάλλον λιτότητας, προσπάθειες που διεκόπησαν,
-Υπογραμμίζει τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υφισταμένου προγράμματος προσαρμογής, που έδωσε βάρος στη λιτότητα και όχι στις μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τις αιτίες των προβλημάτων,
-Τονίζει ότι, αντί της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας και της απουσίας αναπτυξιακών πολιτικών, επιβάλλεται να επιλεγεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα και πολιτικές ανάπτυξης,
Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι, μια συμφωνία πρέπει να προβλέπει την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος, τη δυνατότητα αντί των πολύ υψηλών πλεονασμάτων να ενισχύεται η ανάπτυξη και να χρηματοδοτούνται κοινωνικά προγράμματα με τα οποία να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες Έλληνες.
Επίσης καλεί τους αποδέκτες της επιστολής να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και να στηρίξουν μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα.
Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία που θα προκύψει, πρέπει να αποτελεί μέρος ενός «Ελληνικού Σχεδίου», το οποίο οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν δικό τους και να το εγκρίνουν μέσω δημοψηφίσματος.
Επίσης επισυνάπτει την επιστολή που είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2011 σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και τους ηγέτες των κρατών-μελών, στην οποία επισήμαινε τα προβλήματα και τις αδυναμίες του προγράμματος προσαρμογής και ζητούσε αλλαγή πορείας.