Bloomberg: Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως μοχλός πίεσης στην Ευρώπη
Στο άρθρο γίνεται λόγος για τις εστίες ανάφλεξης και τον κομβικής σημασίας θέση της Ελλάδας σε μία δύσκολη, γεωπολιτικά, συγκυρία: «Με τον πόλεμο στη Συρία στα Ανατολικά, την κατάρρευση του λιβυκού κράτους στα Νότια, την εύθρυπτη εκεχειρία στην Ουκρανία στα Βόρεια και την μακροχρόνια ένταση του Ισραήλ με τους γείτονές του, η αξία της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και των λιμανιών της στα ανατολικά της Μεσογείου, μεγαλώνει».
«Δικαίως θα ρωτούσε κανείς, αν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαχειριστούν ένα κενό ασφαλείας και μία μαύρη τρύπα στην κρίσιμη περιοχή», σχολιάζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Το διακύβευμα της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα δάνειο 195 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόγραμμα διάσωσης, συνεχίζει το άρθρο, που επισημαίνει πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, διαθέτει πάνω από 200 μαχητικά αεροσκάφη, 1000 τεθωρακισμένα καθώς και μία στρατιωτική βάση στην Κρήτη – που χρησιμοποιήθηκε το 2011 κατά τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη - και υπενθυμίζει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας κατά τη διάρκεια και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτός ο ρόλος ίσως αναδειχτεί στο ισχυρότερο όπλο του Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους» θεωρεί ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει το ρόλο της Ρωσίας που αναδύεται ως το «αντίπαλον δέος» της Γερμανίας για την Ελλάδα και τη στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσέγγισε από την πρώτη στιγμή την ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας συγχαρητήριο μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα την επομένη του εκλογικού θριάμβου και απευθύνοντας κάλεσμα για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Ο Πούτιν, ο οποίος εδραίωσε τη δύναμή του στη Μαύρη Θάλασσα με την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από ένα χρόνο, ''φλερτάρει'' την Ελλάδα όσο η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι πάνω στο αίτημα της χώρας για παραχωρήσεις ως προς το βάρος του χρέους».
«Ο Τσίπρας έχει διορία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και την εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης για να πείσει το υπόλοιπο της Ευρώπης για παράταση της οικονομικής στήριξης της κυβέρνησής του. (...) Χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση και οι ελληικές τράπεζες θα έχουν ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εξέλιξη που μπορεί να εξαναγκάσει τον Τσίπρα να εγκαταλείψει το ευρώ, θέτοντας εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», καταλήγει το άρθρο.