Βαρουφάκης: Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια στην Ευρώπη
Στην αρχή του άρθρου του, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει: «Σας γράφω αυτό το κομμάτι, στο περιθώριο μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας μου, μια διαπραγμάτευση το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να σηματοδοτήσει μια γενιά και ακόμη να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό πείραμα της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη».
«Να αποκλείσω κάθε πρόκληση περί αντιμετώπισης αυτής της κρίσιμης στιγμής σαν ένα πείραμα στρατηγικής, και αντίθετα, να παρουσιάσω ειλικρινώς τα γεγονότα για την κοινωνική οικονομία της Ελλάδας, να θέσω τις προτάσεις μας για να επανέλθει η Ελλάδα στην ανάπτυξη, να εξηγήσω γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και να αποκαλύψω τις κόκκινες γραμμές πέρα από τις οποίες η λογική και το καθήκον μας εμποδίζει να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η μόνη επιλογή», συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας: «για έναν υπουργό Οικονομικών μίας μικρής, με δημοσιονομικές πιέσεις χώρας, χωρίς δική της πολιτική στην Κεντρική της Τράπεζα, την οποία βλέπουν πολλοί από τους εταίρους σαν έναν προβληματικό οφειλέτη».
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απορρίπτει τις κατηγορίες ότι διαπραγματεύεται με βάση τη θεωρία των παιγνίων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καθαρή τρέλα», να θεωρήσει, δηλαδή, κανείς ότι η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους πιστωτές θα μπορούσε να κερδηθεί μέσα από κινήσεις τακτικής.
«Οι θεωρητικοί των παιγνίων αναλύουν τις διαπραγματεύσεις σαν να ήταν παιχνίδια που σχετίζονται με εγωιστικούς παίκτες», σημειώνει και απορρίπτει απόψεις αναλυτών που ισχυρίζονται πως μετέρχεται «επινοήσεων, μπλοφών και στρατηγημάτων» για να βελτιώσει την «αδύναμη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος», θεωρώντας «καθαρή τρέλα» το να σκεφτεί κανείς τις τρέχουσες συζητήσεις ως ένα «παιχνίδι διαπραγμάτευσης που κερδίζεται ή χάνεται, μέσα από μπλόφες και τακτικές υπεκφυγής».
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «το πρόβλημα με τη θεωρία παιγνίων, όπως συνήθιζα να λέω στους μαθητές μου, είναι ότι θεωρείς δεδομένα τα κίνητρα των παικτών. Στο πόκερ ή στο μπλακ τζακ η υπόθεση αυτή είναι προβληματική».
Επίσης, τονίζει ότι η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι διττή: «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με πανίσχυρα κατεστημένα συμφέροντα, ώστε να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Επίσης, είμαστε αποφασισμένοι να μην μας συμπεριφέρονται σαν αποικία χρέους η οποία θα πρέπει να υποφέρει. Η αρχή της μεγαλύτερης λιτότητας για την οικονομία με τη βαθύτερη ύφεση θα ήταν μόνο παράδοξη, αν δεν προκαλούσε τόσο μεγάλη άσκοπη δυστυχία», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.
«Συχνά με ρωτούν: Κι αν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διασφαλίσετε κεφάλαια είναι να περάσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να αποδεχθείτε μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης; Πιστός στην αρχή ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να μπλοφάρω, η απάντησή μου είναι: Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα περαστούν. Διαφορετικά, δεν θα είναι πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μία μπλόφα».
Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει επίσης ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «θα καινοτομήσει και θα απέχει, όποιες και αν είναι οι συνέπειες, από συμφωνίες οι οποίες είναι λάθος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», αλλά και ότι «το παιχνίδι επέκτασης και υποκρισίας, το οποίο ξεκίνησε όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έγινε μη εξυπηρετούμενο το 2010, θα τελειώσει. Όχι άλλα δάνεια, όχι έως ότου έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρώσουμε αυτά τα δάνεια, να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να σταθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσουμε τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση. Όχι άλλα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε φτωχούς συνταξιούχους και οικογενειακά φαρμακεία και αφήνουν τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά ανέγγιχτη».
Ακολούθως, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά από τους εταίρους μια διέξοδο από την αποπληρωμή των χρεών, αλλά μερικούς μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα της επιτρέψουν να ξεκινήσει το έργο των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να διαχειριστεί και να υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία, προκειμένου «να επαναφέρει την ανάπτυξη και να τερματίσει την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών».
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτή η υποχώρηση από τη θεωρία του παιχνιδιού υπαγορεύεται από κάποια ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα. Δεν είναι έτσι. Η σημαντική επιρροή εδώ είναι ο Ιμάνουελ Καντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας, κάνοντας ό, τι είναι σωστό».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η Ευρώπη θα ανακτήσει την ψυχή της μόνο όταν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των λαών βάζοντας τα συμφέροντά τους στο κέντρο της σκηνής».