Καταργείται το αντισυνταγματικό μέτρο της επιστράτευσης!

Ιστορικό τέλος στο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης (είχε εφαρμοστεί ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ και για ένα μικρό διάστημα στους εκπαιδευτικούς) βάζει η κυβέρνηση με ρύθμιση, που αναμένεται να εισαχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Καταργείται το αντισυνταγματικό μέτρο της επιστράτευσης!
2'

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος και Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, δόθηκε το πράσινο φως για την κατάργηση του θεσμού της επιστράτευσης, η εφαρμογή της οποίας θα περιοριστεί στις συνταγματικώς οριζόμενες περιστάσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές ή έκτακτες ανάγκες που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση του νομοσχεδίου θα ενταχθεί και η ρητή απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών, μέτρο, που εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη ένταση τα προηγούμενα χρόνια (ακόμη και προληπτικά στην περίπτωση των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης τον Μάιο του 2013) προκειμένου να αντιμετωπιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζόμενων, όπως στα Μέσα Μεταφοράς, τα λιμάνια, τους δήμους, κλπ.

Σύμφωνα με τον ισχύον πλαίσιο για την επιστράτευση (ν.3536/2007) η εκάστοτε κυβερνητική διαχείριση είχε τη δυνατότητα να κρίνει κατά το δοκούν την επιβολή του μέτρου της επιστράτευσης, διευρύνοντας τα πεδία εφαρμογής της και παραβιάζοντας ευθέως τις περιοριστικές από το Σύνταγμα προϋποθέσεις.

Για τον λόγο αυτή, η κυβέρνηση - όπως άλλωστε περιέγραφε και σε σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ το 2013 - προσανατολίζεται στην κατάργηση εκείνου του εδαφίου στο άρθρο 41 του ως νόμου, που διευρύνοντας την έννοια της έκτακτης ανάγκης, που επιβάλλει την επίταξη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω παράγραφο «έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Κατόπιν, ωστόσο, ακολουθεί η αντισυνταγματική διασταλτική διάταξη που ορίζει πως «έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία».

Σημειωτέον, την αντισυνταγματικότητα του μέτρου είχε και κρίνει και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (βλ. ΣτΕ Ολ. 1623/2012, πρβλ. και ΣτΕ 2960/1983 7μ.), με το σκεπτικό ότι η κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 22) ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο εδ. β' της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή