Πανούσης: Οι μετανάστες των Κέντρων Κράτησης θα φύγουν σταδιακά

Εξ αφορμής του επεισοδίου χθες Τρίτη στην Αμυγδαλέζα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να φύγουν από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζα οαναπ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Πανούσης: Οι μετανάστες των Κέντρων Κράτησης θα φύγουν σταδιακά
5'

«Σταδιακά κι έπειτα από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού δώσουν διευθύνσεις διαμονής και θα έχουν και περιοριστικούς όρους» θα αφεθούν ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι μετανάστες, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

«Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή για την κατηγοριοποίηση» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός και προσθέτει: «Είναι άλλο πράγμα αυτοί που ζητούν άσυλο. Δεν μπορούν να είναι μέσα. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά και οι γέροι.

Προσπαθούμε ήδη να βρούμε δομές για να πάνε τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι άρρωστοι. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιος έχει πέσει στη χώρα του θύμα βασανιστηρίων, αν υπάρχουν οικογένειες... Πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αδειάζει για συμβολικούς λόγους η Αμυγδαλέζα.

Το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα κέντρα. Έχουμε συνολικά 4.500 κρατουμένους σε διάφορα σημεία της χώρας, από την Κόρινθο μέχρι το Παρανέστι, τη Μυτιλήνη και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας» σημειώνει ο κ. Πανούσης.

Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Αμυγδαλέζα, δηλώνει: «Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λες ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα για να είμαστε σαφείς- αυτοί να λένε "θα φύγω τώρα".

Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά, όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια του "βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε"».

Η συνέντευξη του Γιάννη Πανούση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:


Ερ: Πώς ερμηνεύετε τις εξελίξεις με την εξέγερση των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όταν έχετε δεσμευτεί ότι θα μπει «λουκέτο» και οι περισσότεροι θα αφεθούν ελεύθεροι;
Απ: Φαντάζομαι ότι μια αγωνία για την ελευθερία υπάρχει μέσα στον κόσμο. Η εύκολη απάντηση θα ήταν ότι αυτοί είναι εγκληματοειδείς τύποι και βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν φωτιά και να προσπαθήσουν να αποδράσουν. Αυτή είναι η εύκολη απάντηση, αλλά εγώ, ως εγκληματολόγος, δεν σκέφτομαι έτσι. Είναι φυσικό κάποιοι άνθρωποι, όταν τους λές ότι κλείνει αυτό το κέντρο και σιγά σιγά θα φύγουν -γιατί σιγά σιγά θα φύγουν και όχι σε μια μέρα, για να είμαστε σαφείς -αυτοί να λένε «θα φύγω τώρα». Δεν πέτυχε η απόπειρα απόδρασης, σβήστηκαν οι φωτιές, σήμερα πάνε οι Γιατροί του Κόσμου για να τους εξετάσουν, να δώσουν φάρμακα. Από χθες μεταφέρθηκαν επίσης στις εγκαταστάσεις καινούργιοι θερμοσίφωνες, αερόθερμα, ρουχισμός, τρόφιμα. Δείχνουμε από την πρώτη ημέρα ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Αν τώρα θέλει κάποιος να παραβιάσει τον νόμο, είτε τώρα το κάνει είτε μετά όταν αφεθεί ελεύθερος, θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει η έννοια ότι «βγείτε όλοι, κάντε ό,τι θέλετε». Δεν είναι έτσι.

Ερ: Σχεδιάζετε μια σειρά εναλλακτικές λύσεων, αντί της κράτησης. Ποιες είναι αυτές;
Απ: Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή για την κατηγοριοποίηση. Είναι άλλο πράγμα αυτοί που ζητούν άσυλο. Δεν μπορούν να είναι μέσα. Είναι άλλο πράγμα τα παιδιά και οι γέροι. Προσπαθούμε ήδη να βρούμε δομές για να πάνε τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι άρρωστοι. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιος έχει πέσει στη χώρα του θύμα βασανιστηρίων, αν υπάρχουν οικογένειες... Πρέπει να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να ξεκινήσει σιγά σιγά να αδειάζει για συμβολικούς λόγους η Αμυγδαλέζα. Το ίδιο θα κάνουμε και στα άλλα κέντρα. Δεν είναι μόνο η Αμυγδαλέζα όσο και αν οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την Αμυγδαλέζα.

Ερ: Για πόσους κρατούμενους μετανάστες και για πόσα κέντρα μιλάμε, κύριε υπουργέ;
Απ: Έχουμε συνολικά 4.500 κρατουμένους σε διάφορα σημεία της χώρας από την Κόρινθο μέχρι το Παρανέστι, τη Μυτιλήνη και αλλού. Όλα αυτά πρέπει να μετατραπούν σε κέντρα ανοικτής φιλοξενίας. Θεωρητικά έχουμε οκτώ κέντρα, αν και μερικά είναι σε διπλή υφή.

Ερ: Με ποια διαδικασία θα αφεθούν ελεύθεροι;
Απ: Σταδιακά, μετά από ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, αφού θα δώσουν διευθύνσεις διαμονής και θα έχουν και περιοριστικούς όρους. Δεν θα μαζευτούν δηλαδη -όπως λένε κάποιοι- 1.500 άτομα στην Ομόνοια και τι θα κάνουμε...

Ερ: Πότε θα θέσετε την υπόθεση αυτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών;
Απ: Στις 12 Μαρτίου είναι η Σύνοδος και εκεί θα θέσουμε το ζήτημα. Δεν γίνεται αλλιώς. Είναι θέμα πολιτισμού, ανθρωπιάς και δικαίου. Όπως ξέρετε, έχουμε προβλήματα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τρόπο που τους κρατούσαμε μέχρι τώρα. Όταν 70 επαναπατρίζονται και 700 μπαίνουν, το πρόβλημα καθίσταται άλυτο σε μια οικονομία σε μετάβαση και σε μια κοινωνία σε κρίση. Αν δεν λυθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αν δεν καταλάβουν ότι πρέπει να υπάρξει μια διασπορά αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, δεν θα υπάρξει λύση. Χρειάζονται πραγματικά ριζικές και επαναστατικές πράξεις.

Ερ: Τι θα γίνει με τον φράκτη στον Έβρο;
Απ: Αυτά είναι συμβολικά μέτρα, έχουν την χρησιμότητά τους, αλλά δεν σώζεται τίποτα, όταν μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και φεύγει ο κόσμος για να γλυτώσει στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή