Καμία αξιολόγηση από την EE για τη διαδικασία και τις επιπτώσεις του PSI
Απάντηση Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στο Δημήτρη Παπαδημούλη.
Καμία συζήτηση, αξιολόγηση ή έκθεση από οικονομικό θεσμό για τη διαδικασία και τις επιπτώσεις του ελληνικού PSI, δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με απάντησή του στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού PSI και της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας (Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης), στην οποία παρουσιάζεται «συγκεκριμένη οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις και το καθαρό αποτέλεσμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, τόσο με το PSI (Φεβρουάριος 2012), όσο και με τη συμφωνία επαναγοράς ομολόγων (Δεκέμβριος 2012)».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημειώνει ότι η «Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει ότι το καθαρό αποτέλεσμα του κουρέματος των 137.9 δισ. ευρώ, μετά τον συνυπολογισμό των επιπτώσεων της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, της απομείωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων κ.α., ανέρχεται σε μόλις 51.2 δισ. ευρώ», ρωτά το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών να σχολιάσει την εν λόγω έρευνα, καθώς επίσης, εάν «υπάρχουν ανάλογες εκτιμήσεις από θεσμούς της ΕΕ και, αν ναι, ποιες είναι αυτές».
Στην απάντηση που απέστειλε το Συμβούλιο μία μέρα μετά τις ελληνικές εκλογές (26/1/15), σημειώνει ότι ουδέποτε συζητήθηκε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων του PSI και τονίζει ότι δεν έχει επίγνωση «τυχόν εκθέσεων με παρόμοια στοιχεία που να έχουν δημοσιοποιηθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πιθανές λύσεις του, το Συμβούλιο περιορίζεται στο να επαναλάβει την απόφαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου 2014, στην οποία «τα κράτη μέλη που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την παροχή της δέουσας στήριξης έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς το Συμβούλιο/ Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσω του PSI
Σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης, σ. 107) παρουσιάζεται συγκεκριμένη οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις και το καθαρό αποτέλεσμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, τόσο με το PSI (Φεβρουάριος 2012), όσο και με τη συμφωνία επαναγοράς ομολόγων (Δεκέμβριος 2012). Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει ότι το καθαρό αποτέλεσμα του κουρέματος των 137.9 δισ. ευρώ, μετά τον συνυπολογισμό των επιπτώσεων της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, της απομείωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων κ.α., ανέρχεται σε μόλις 51.2 δισ. ευρώ.
Με δεδομένες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ερωτάται το Συμβούλιο και η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης:
• Πώς σχολιάζει τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με το καθαρό αποτέλεσμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων το 2012; Υπάρχουν ανάλογες εκτιμήσεις από θεσμούς της ΕΕ και, αν ναι, ποιες είναι αυτές;
• Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους; Σκοπεύουν οι ηγέτες της ευρωζώνης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του PSI που, όχι μόνο δεν μείωσε το ελληνικό χρέος, αλλά το αύξησε, φορτώνοντας στον ελληνικό λαό ένα Μνημόνιο καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών;
Απάντηση (26.1.2015)
Το Συμβούλιο και η σύνοδος κορυφής για το ευρώ δεν συζήτησαν την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας στην οποία αναφέρεται ο αξιότιμος κύριος Βουλευτής. Ούτε έχει επίγνωση το Συμβούλιο τυχόν εκθέσεων με παρόμοια στοιχεία που να έχουν δημοσιοποιηθεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Στις 5 Μαΐου 2014, τα κράτη μέλη που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την παροχή της δέουσας στήριξης έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα κράτη μέλη που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ επιβεβαίωσαν επίσης ότι τα σχετικά πλεονεκτήματα πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως επισήμανε η Ευρωομάδα στις 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης . Η αξιολόγηση αυτή βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη.