Εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η πρόταση θα εξεταστεί στο σημερινό Euroworking Group ενώ οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν στο αυριανό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Από την ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση, σημειώνοντας ότι στο ελληνικό αίτημα τίθεται θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση.
Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση δεν ζητά παράταση του μνημονίου και ότι στόχος παραμένει η συμφωνία-γέφυρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εστάλη, προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία - γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.
Από την πλευρά τους αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι τα κράτη - μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση. Επίσης, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους για επικύρωση.
Το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης
Η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την υποβολή του αιτήματος παράτασης της συμφωνίας με τους εταίρους, προκειμένου να έχει τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, με στόχο την επίτευξη ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, με ορίζοντα τετραετίας (2015 - 2019).
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επιπλέον ότι στο «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το ελληνικό αίτημα αναφέρει ότι σκοπός της εξάμηνης παράτασης είναι η συμφωνία για επίτευξη «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και ότι η Αθήνα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές. Επίσης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μαζί με τους εταίρους της προς την επιτυχή ολοκλήρωση της σύμβασης χρηματοδότησης και την αναθεώρησή της.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι και τον αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.