Αντρέι Μάσλοβ: Γερά τα θεμέλια συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας
Συνέντευξη στη Μαρία Γιαχνάκη
Αν και η υφιστάμενη κατάσταση, έτσι όπως έχει καταλήξει να έχει την Ρωσία σε αποκλεισμό, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και την Ελλάδα, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι ζημιές όμως θα είναι μεγαλύτερες από πέρσι αν αυτό συνεχιστεί, τονίζει στην Μαρία Γιαχνάκη ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ στην συνάντησή τους για λογαριασμό του Νewsbomb.
«Θέλουμε να βρεθεί ένα διέξοδο για την Ελλάδα για να μην πληγεί περισσότερο από τα αποτελέσματα των δικών μας κυρώσεων» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ρώσος πρέσβης και υπογραμμίζει ότι:
«Ο Ιούλιος θα είναι σημαντικός μήνας και για τις δύο χώρες Ελλάδα και Ρωσία αφού ολοκληρώνεται τότε η υποβολή των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή ένωση».
Είναι σαφές ότι όσο γρηγορότερα τελείωναν αυτές οι κυρώσεις, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Αυτό θα ήταν προς όφελος και της Ευρώπης.
Ο Ρώσος πρέσβης με τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη
-Οι σχέσεις Ρωσίας Ελλάδος μπορούν να στηριχτούν πλέον σε μια νέα βάση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα; Θα προχωρούσε και έμπρακτα η Ρωσία στην στήριξή της στην Ελλάδα αν αποτύχει η προσπάθεια με την Ευρώπη ;
Δεν θα μιλούσα για μια νέα βάση των ρωσοελληνικών σχέσεων. Τα γερά θεμέλια της συνεργασίας μας παραμένουν τα ίδια όπως και αιώνες πριν.
Η θρησκευτική και πνευματική ενότητα των λαών μας ,η κοινή μας ιστορία, η ειλικρινή φιλία και ο αλληλοσεβασμός υπήρχαν.
Αυτό όμως που συνέβη και το χαιρετίζουμε, είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο επιβεβαίωσε τη συνέχεια στις σχέσεις μας, αλλά και επιδεικνύει διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, με ταχύτερους ρυθμούς . Φέρεται πρόθυμη να συμβάλει στην εμβάθυνσή της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Αλλά και από την ρωσική πλευρά θα υπάρξει έμπρακτη στήριξη, αφού υπάρχουν οι προθέσεις.
Αυτές οι προθέσεις διαπιστώθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των υπουργών εξωτερικών των χωρών μας, του κ. Σεργέι Λαβρόφ και του κ. Νίκου Κοτζιά στις 11 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.
-Άρα η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα;
Είναι πανέτοιμη και πρόκειται για μεγάλη, κοινή δουλειά για να μετατρέψουμε τις καλές μας διαθέσεις σε πρακτικά αποτελέσματα.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί η μικτή ρωσοελληνική επιτροπή για την οικονομική βιομηχανική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.
Πρέπει οπωσδήποτε να επιταχυνθούν κάποιες ενέργειες που γίνονται για να προετοιμαστούν οι συμφωνίες μας. Αυτές τις ενέργειες για την προετοιμασία των συνεργασιών τις συντονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας.
-Με την Ελλάδα, τώρα, βρίσκεστε σε κάποιο στάδιο συνεννοήσεων, παρά του ότι παράλληλα γίνεται και μια προσπάθεια να τα βρει με την Ευρωπαϊκή ένωση;
Τώρα στο στάδιο των συνεννοήσεων βρίσκονται 14 διακυβερνητικές και διυπουργικές συμφωνίες , η υπογραφή των οποίων θα συμβάλει στην ανανέωση του νομικού και συμβατικού πλαισίου των σχέσεών μας.
Το ενδιαφέρον μας πάντα το διατηρούμε και περιμένουμε τις εξελίξεις ώστε να έρθουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και βεβαίως μας αφορά και το φορολογικό κόστος. Άρα είμαστε σε γενική αναμονή με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καταλήξουν ευνοϊκά και για τις δύο χώρες.
Ο στόχος μας άλλωστε είναι να στηρίξουμε και τον τουρισμό που στην ουσία είναι ένας ισχυρός και σίγουρος δρόμος ανάπτυξης.
Άλλωστε με τις κυρώσεις είχαμε και πτώση του εμπορίου και πτώση του τουρισμού.
Είδατε ότι ο αγωγός south stream δεν θα γίνει. Θα οικοδομήσουμε άλλο αγωγό μέχρι το σύνορο Ελλάδας Τουρκίας. Έτσι θα οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός ,ενεργειακός κόμβος στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας.
Βέβαια η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη και την Κομισιόν για να συνεχιστεί στον ευρωπαϊκό χώρο ο αγωγός αλλά χρειάζεται πρωτοβουλία .
Αν θελήσει η Ευρώπη να πάρει το φυσικό αέριο πρέπει να σκεφθεί για τα σχέδια οικοδόμησης δικτύου στη Δύση.
-Η Ορθοδοξία ως ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες και έχει παίξει ρόλο στην στερέωση των σχέσεων σίγουρα . Έχει όμως επηρεάσει και την εξέλιξη των προσπαθειών;
Στις 18 Δεκεμβρίου του 2014 κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής μεγάλης ετήσιας συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας έχοντας υπ όψιν και τη θρησκευτική ενότητα των λαών μας .
Αυτή η ενότητα δεν είναι μόνο ιστορικό γεγονός αλά αποτελεί ζωντανή σύνδεση μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού .
Οι διαδοχικές επισκέψεις άλλωστε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στη Μόσχα το 2012 και του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου στην Ελλάδα το 2013 συνέβαλαν πολύ στην ενίσχυση των διεκκλησιαστικών σχέσεών μας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το επόμενο έτος, το 2016 , όταν θα γιορτάσουμε την μεγάλη επέτειο για τα 1000 χρόνια της ρωσικής μοναχικής παρουσίας στο Άγιον Όρος .
Χωρίς αμφιβολία η συνέχεια των ιστορικών και θρησκευτικών μας δεσμών προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη και των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.
-Πώς έχετε σκοπό να συμβάλετε στην ακόμη πιο ισχυρή στερέωση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες; Είναι μια κρίσιμη περίοδος που ενδεχομένως να επηρεαστεί και από την απόφαση της Ευρώπης για το τι θα κάνει τελικά με την Ελλάδα μετά το ανάστημα που ύψωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Θεωρώ κύρια κατεύθυνση των διπλωματικών δραστηριοτήτων την προετοιμασία του Έτους της Ρωσίας στην Ελλάδα και του έτους της Ελλάδας στην Ρωσία το 2016.
Θα είναι γεγονός μέγιστης σημασίας για τις διμερείς σχέσεις.
Δεν θα περιοριστούν αποκλειστικά στις εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά θα συμπεριλάβουν ενδιαφέροντα έργα και σε άλλους τομείς που όπως ξέρετε ενδιαφέρουν κι εμάς ως χώρα αλλά και ιδιώτες Ρώσους επιχειρηματίες. Είδατε ότι υπήρξε ενδιαφέρον για την Ελλάδα από πολλές πλευρές πρόσφατα πάλι με κύρια εκδήλωση ενδιαφέροντος αυτή του κυρίου Γιακούνιν προέδρου των ρωσικών σιδηροδρόμων.
Ελπίζουμε ότι η επιτυχής διοργάνωση των ετών θα ενεργοποιήσουν όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας και θα βγουν κερδισμένες οι χώρες μας από όλες τις πλευρές. Η Ρωσία πάντα θα ενδιαφέρεται για την Ελλάδα .