Έλλειμμα 7% το 2011

Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011...

Εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 από το Υπουργικό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι. Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει ο αγώνας για τη μείωση του ελλείμματος, με την αισιόδοξη πρόβλεψη να κάνει λόγο για μείωση στο 7%, παρά την αρχική εκτίμηση για 7,6%.

Ο λόγος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως για φέτος το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 7,8%, από 8,1% που ήταν η αρχική εκτίμηση, άρα καλύτερα από ότι αναμενόταν. Σε απόλυτο μέγεθος, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του ομιλία, «το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος κατά 43,5%. Θα μειωθεί από 32,75 δισ. ευρώ το 2009, σε 18,5 δισ. ευρώ το 2010».

Για να επιτευχθεί η εξαιρετικά φιλόδοξη, είναι αλήθεια, εκτίμηση, θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα κατά 8,2% σε σχέση με το τρέχον έτος. Κάτι τέτοιο, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα προκύψει από το φόρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, την είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς και από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.

Ξεχωριστή σημασία στην αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση. Οι αρχικές διαρροές, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται και τελικά αναμένεται να καθοριστούν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες συντελεστών 6%, 11%, 13% και 23%. Θα υπάρξει μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών προς τον υψηλό συντελεστή, αλλά και προς τον χαμηλό, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του βάρους που αναμένεται να πέσει στα νοικοκυριά.

Ήδη έχει διαρρεύσει ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί στο 6% σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, ενώ θα αυξηθεί στο 23% σε υπηρεσίες όπως τιμολόγια της ΔΕΗ. Όριστικά όλα αυτά θα ρυθμιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πάντως, από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα έχει έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Σχέδιο νόμου ΟΣΕ – Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ, αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Στόχος είναι η καταπολέμηση της σπατάλης, τόσο στο χώρο των Μεταφορών όσο και στο χώρο της Υγείας, καθώς σε αυτούς τους δύο τομείς έχει διαπιστωθεί από Κυβέρνηση και ΔΝΤ ότι υπάρχει υστέρηση.

Πρωτοποριακή, όσο και φιλόδοξη είναι και η έκδοση της Κάρτας του Πολίτη, που αναμένεται να κάνει επίσημη «πρεμιέρα» το 2011. Αρχικά θα αφορά ζητήματα υγείας και πρόνοιας, αλλά στη συνέχεια θα προστεθούν και όλες οι άλλες υπηρεσίες. Όταν ολοκληρωθεί η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελεί μια χρήσιμη βάση δεδομένων για κάθε έναν χωριστά.