Eurogroup: Επετεύχθη οικοδόμηση εμπιστοσύνης – Ελλάδα: Γυρίσαμε σελίδα
Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί , Κ. Λαγκάρντ και Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι ο τόπος «γύρισε σελίδα».
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Όπως τόνισαν οι εταίροι έγινε το πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ «όσο εύκολα οικοδομείται η εμπιστοσύνη, τόσο εύκολα μπορεί να χαθεί…»
«Μικρό βήμα, αλλά βήμα σε μια νέα κατεύθυνση». Με τη φράση αυτή ο Γιάννης Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη απετράπησαν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και τα ασφυκτικά περιθώρια εγκλωβισμού που υπήρχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κάποιος να ζητάει στήριξη και να θέτει τους δικούς του όρους», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι η Ε.Ε. ακύρωσε τη βούληση και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Παρόλα αυτά όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup στο 4μηνο πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας, ενώ όπως τόνισε οι δυο βασικοί άξονες αυτής της παράτασης είναι οι ακόλουθοι:
- Δέσμευση να γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις
- Να μην έχουμε μονομερείς ενέργειες.
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές τους» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και έθεσε δυο κρίσιμες ημερομηνίες:
- Την ερχόμενη Δευτέρα 23 /02/2015 όπου η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων και
- Το τέλος Απριλίου όπου θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος από τα θεσμικά όργανα για να δοθεί η τελευταία δόση.
Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως τα χρήματα μπορεί να δοθούν και νωρίτερα αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει πρόοδο στο πρόγραμμα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Ντάισελπμπλουμ για το κείμενο της συμφωνίας και με τη σειρά της τόνισε: «Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του τετραμήνου η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί και οι καταβολές θα μπορούν να γίνουν».
Τα βήματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά πρέπει να γίνουν τόνισε ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνοντας: «Η συμφωνία που επετεύχθη δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, αλλά και όλης της ευρωζώνης - Είναι μια ισοσκελής συμφωνία».
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι παρατείνονται και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε ότι μετά τις αποφάσεις της επόμενης εβδομάδας, θα διατεθούν 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, ενώ συμπλήρωσε πως είναι «πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην τρέχουσα διευθέτηση».
Ειδικά για το «καυτό» θέμα των 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα επιστραφούν στο ταμείο την επόμενη εβδομάδα αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - όχι για την ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης», εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Το μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ο τόπος γύρισε σελίδα χωρίς μνημόνια και δεν οδηγείται στα βράχια. Όπως εκτιμά η κυβέρνηση με την 4μηνη παράταση η χώρα παίρνει ανάσα για να μπορέσει να διαπραγματευθεί.
Η αξιολόγηση που κάνει η ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις αποτυπώνεται στην φράση που χρησιμοποίησε ο Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση των τελευταίων 5 χρόνων των μνημονίων».
Ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνέντευξη Τύπου των θεσμών της Ε.Ε., σε δηλώσεις που έκανε με τη σειρά του είπε: «Δεν μπήκαμε σκυφτοί στη διαπραγμάτευση - Μείναμε όρθιοι σε αυτή την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», ενώ προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα αφήνει πίσω το μνημόνιο και γίνεται συν-συγγραφής των βαθιών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα».
Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και τα θετικά σημεία που βλέπει η κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα.
- Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
- Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι της 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στα πλαίσια μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
- Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
- Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
- Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
- Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
- Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (20/2/2015)