Κόκκινα δάνεια και 100 δόσεις τα «αγκάθια» της συμφωνίας

Αν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συμφωνία και την τετράμηνη παράταση που επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής (20/02) πολλά θα κριθούν στην τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Του Κώστα Τσιτούνα

Σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν καθ’ όλα έτοιμοι πως θα καταθέσουν μέχρι αύριο 23/02/2015 όλα όσα χρειάζονται, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αγωνία για την αντίδραση των εταίρων.

Τα σημεία όπου ενδέχεται οι δανειστές να εκφράσουν μεγάλες ενστάσεις είναι τα νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος η κυβέρνηση: η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι 100 δόσεις και η αποκατάσταση των εργασιακών.

Τα τρία αυτά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει – από την περασμένη εβδομάδα – μονομερώς στην εξαγγελία τους θεωρήθηκαν από τον Σόιμπλε και το Βερολίνο ως… αιτία πολέμου και για αυτό το λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραλίγο να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες δεν πρέπει να αγγιχτούν τα θέματα του ασφαλιστικού και το εργασιακό, ενώ δείχνει αποφασισμένη να μην δεχθεί μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, καθώς και να μην ανοίξει θέμα απολύσεων στο δημόσιο και αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Από την άλλη μεριά αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως όταν οι δανειστές μιλούν για μεταρρυθμίσεις, βάζουν μέσα και όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Το θέμα συζητήθηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο -διάρκειας 3,5 ωρών- που συγκάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκεκριμένη λίστα θα τεθεί επί τάπητος αύριο το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν οι ελληνικές προτάσεις εγκριθούν από την τηλεδιάσκεψη, τότε η συμφωνία της Παρασκευής θα πρέπει να αποσταλεί για επικύρωση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων.

Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup την Τρίτη, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος πως κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά χωρίς δημοσιονομικά μέτρα ή συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές αν και από το Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν και στα τρία ζητήματα: προστασία πρώτης κατοικίας, 100 δόσεις και αποκατάσταση των εργασιακών, αφού όπως λένε οι παρεμβάσεις θα γίνουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις