Στο «σκαμνί» σήμερα ο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Η ώρα της κρίσης για πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έφτασε... Η πολυαναμενόμενη δίκη του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκινά σήμερα το πρωί (25η Φεβρουαρίου), ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε για την περίπτωση αυτή έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια.

ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΒΗΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

Η σύσταση του ειδικού δικαστηρίου είναι τρανή ευκαιρία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και για την ελληνική δικαιοσύνη να αποδείξουν ότι υπάρχει το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας.

Να αποδείξει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι η χώρα δεν είναι «μπανανία» της Λατινικής Αμερικής. Είναι λαϊκή απαίτηση να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Να μάθουμε ποιοι και γιατί έσβησαν ονόματα από την αρχική λίστα. Να επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους όσα χρήματα ακολούθησαν... μαύρες διαδρομές και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην ίδια ακριβώς αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου είχαν δικαστεί οι αποβιώσαντες πλέον Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας και Γιώργος Πέτσος καθώς και οι εν ζωή Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Κοσκωτάς.

Πάντως, ο πρώην υπουργός έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έπραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά, και να εκπροσωπηθεί από έναν έως τρεις δικηγόρους.

Βάσει του ιστορικού (3/2014) βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα δικαστεί για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι κατηγορίες, όπως είναι γνωστό, αφορούν στη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ, τριών ηλεκτρονικών αρχείων που αντιστοιχούσαν σε τρία συγγενικά του πρόσωπα, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του «με σκοπό αφ' ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ' ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο».

Οι πρώτοι μάρτυρες

Πρώτοι μάρτυρες στην ιστορική αυτή δίκη που θα καταθέσουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, (υπό την προεδρία του αρχαιότερου των αρεοπαγιτών Νικόλαου Πάσσου) είναι οι:

- Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),
- Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
- Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
- Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
- Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ,
- Χρυσή Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου,
- Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
- Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και
- Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Η επαπειλούμενη ποινή

Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια "σπάνε" και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να "πέσει" ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Να πληρώσουν όσοι εμπλέκονται στη βρώμικη αυτή υπόθεση

Η μεγάλη ώρα να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, έφτασε για όλους, αφού ως γνωστόν σε αυτή τη θολή υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ εμπλέκονται και άλλα ονόματα πλην του στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Παρόν» έρχονται δύσκολες ώρες και για τον εκλεκτό σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου. Οι έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων έχουν φτάσει και στον σύμβουλο του αρχηγού της ΝΔ για τον οποίο το συγκρότημα του ΔΟΛ συμβούλευε τον Σαμαρά να τον τοποθετήσει υπουργό Οικονομικών!

Το όνομα του κ. Παπασταύρου φιγουράρει στη λίστα με τους 2062 καταθέτες της HSBC. Όπως γράφει η εφημερίδα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Παπασταύρου με βάση τα στοιχεία από τις έρευνες του ΣΔΟΕ!

Το «Παρόν» υπενθυμίζει ότι παρά το σάλο που δημιουργήθηκε, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε να αποπέμψει τον σύμβουλό του παρά το γεγονός ότι στη λίστα υπάρχει το όνομα PAPASTAVROU STAVROS (LAWYER).

Η κυριακάτικη εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο επιχειρηματίας Σαμπί Μιονί που ζει και δραστηριοποιείται στο Τελ Αβίβ δήλωσε ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν διαχειριστής των αμοιβαίων κεφαλαίων του και με αυτή την ιδιότητα ήταν συνδικαιούχος σε καταθέσεις στην τράπεζα HSBC και όχι με προσωπικά του κεφάλαια.

Η υπόθεση είναι τόσο θολή που από όπου και να την πιάσει κανείς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να λερωθεί...

Το Newsbomb.gr συνεχίζει τις αποκαλύψεις και φέρνει στο προσκήνιο λεπτομέρειες που θα συζητηθούν, καθώς από τα... έγγραφα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών απουσιάζουν συνολικά 96 ονόματα «εκλεκτών», προφανώς, των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συνολικά έχουν... εξαφανιστεί 96 ονόματα Ελλήνων καταθετών από την πρωτότυπη λίστα, ενώ το σκάνδαλο αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού επτά από τα 2058 ονόματα που σήμερα εξακολουθούν να εμφανίζονται στην παραποιημένη λίστα δεν είναι πραγματικά.

Εκείνοι που προχώρησαν στη διαγραφή ονομάτων, επέλεξαν και τη μέθοδο της αλλαγής ονομάτων, αντικαθιστώντας πανίσχυρους επιχειρηματίες της Ελλάδας με άλλους Έλληνες πολίτες, που εμφανίζονταν να μην είχαν ιδιαίτερη σχέση με τις σχετικές κατηγορίες.

Σχετικές ειδήσεις