Ενστάσεις Μιχελογιαννάκη για τη συμφωνία με τους εταίρους

Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ενστάσεις Μιχελογιαννάκη για τη συμφωνία με τους εταίρους
5'

Σε επιστολή του προς τον διευθυντή και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο κ. Μιχελογιαννάκης αναφέρει ότι με τη συμφωνία η χώρα απέφυγε μεν την ασφυξία, ωστόσο πρέπει να επανεξεταστούν κάποια ζητήματα.

Μεταξύ των θεμάτων που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να επανεξεταστούν είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις, η μη κατάργηση της ρήτρας θανάτου και μηδενικού ελλείμματος και η μη κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μιχελογιαννάκη έχει ως εξής:

«Προς : Διευθυντή Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αθανασίου
Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά,

Σύντροφοι,
Θεωρώ ότι, όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίσα τόσο σε δικαιώματα όσο και σε υποχρεώσεις.
Θεωρώ ότι, από την στιγμή που εχθές ο Πρωθυπουργός ζήτησε να είναι κλειστή η συνεδρίαση, οφείλαμε όλοι να τηρηθεί στο έπακρο η επιθυμία του.
Θεωρώ ότι, παρά την μάχη που βεβαίως και πρέπει να δίνουμε στα κομματικά όργανα, η πλειοψηφούσα άποψη πρέπει και να στηρίζεται και να δημοσιοποιείται από όλους μας. Θεωρώ ότι, κάθε καλόπιστος δημοσιογράφος δεν βγάζει τίποτα από μυαλό του, εκτός και αν έχει καλοπροαίρετη, θα έλεγα, ενημέρωση.

Για κάποιον λοιπόν που εχθές θα έλλειπε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η πληροφόρηση από δεκάδες site και blogs θα του δημιουργούσε πλήρη σύγχυση. Για παράδειγμα, «5 λευκά, 5 άκυρα και 20 κατά», «δέκα είπαν όχι όλοι οι άλλοι ναι», «25 αμφισβήτησαν και όχι 10». Δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο η σύγχυση με τα νούμερα, καθώς όλα έχουν την σημασία τους, αλλά και η στάση των προσώπων, θεωρώντας βέβαια ντε φάκτο ότι δεν υπάρχει ούτε επετηρίδα, αλλά και ούτε ότι κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον άλλο, από το απλό μέλος έως τον βουλευτή και τον Υπουργό.

Διάβασα λοιπόν για την διαφοροποίηση της αριστερής πλατφόρμας και βουλευτών της, επώνυμα, διάβασα επώνυμα για διαφοροποίηση της ΚΟΕ, διάβασα επώνυμα για διαφοροποίηση των ανένταχτων, μέχρι και που διάβασα και για τον ανώτατο θεσμό του Προέδρου της Βουλής.

Έπειτα από όλα αυτά και μετά την δικαιολογημένη απουσία μου, λόγω ιατρικού καθήκοντος, καθώς και με την βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν φοβάται το ψέμα ή την σύγχυση, θέλω να ξεκαθαρίσω την θέση μου τόσο σε εσάς, όσο και στους συμπολίτες μου στο Ηράκλειο, οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους, κατατάσσοντας με πρώτο σε όλη την Κρήτη.

Σας αποστέλλω λοιπόν αυτή την επιστολή, την οποία και θα δημοσιοποιήσω, για να ξεκαθαρίσω ποια θα ήταν η ομιλία μου εχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι δεδομένο ότι μια θαυμάσια, θορυβώδης οικογένεια, έγινε συν-συγγραφέας ενός πλαισίου που λέει όχι στην λιτότητα και όχι στην μονομέρεια.

Συμφωνώ ότι :

1. Αποφύγαμε την ασφυξία.
2. Πετύχαμε στο ότι δεν θα είμαστε αριστερή παρένθεση.
3. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός.
4. Το πλαίσιο είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης.
5. Το πλαίσιο θα κριθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, από το πώς θα κυβερνήσουμε.
6. Θα κριθούμε στην διακυβέρνηση.
7. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
8. Στο προϋπολογισμό, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, έχουμε έσοδα 22,7 δις και έξοδα 27,3 δις άρα έλλειμμα 4,6 δις ευρώ. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε τα έσοδα.
9. Όσον αφορά Δόσεις – Δάνεια – Λήξης ομολόγων, μπορούμε να λύσουμε το χρηματοδοτικό κενό, με την επιστροφή των 1,9 δις από τα ομόλογα και από την αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.
10. Σε καμιά περίπτωση για λίγα δις δεν θα μας διώξουν από την Ευρώπη.

Βεβαίως αρνούμαι :
1. Τον μη επανέλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη γίνει, π.χ ΟΠΑΠ και Αγροτική.
2. Την μη κατάργηση της ρήτρας θανάτου και μηδενικού ελλείμματος.
3. Την μη κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ.
4. Εκφράσεις στα εργασιακά, π.χ «βάση βέλτιστων πρακτικών ΕΕ» και «συλλογικών συμβάσεων με ευελιξία», καθώς δεν με καλύπτουν.

Επίσης :
1. Επιμένω στην διαγραφή του χρέους.
2. Επιμένω στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και όχι στην θολή συνεργασία με την Eurostat.
3. Επείγει από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να γίνει γρήγορα ο κατώτατος μισθός 751 €, γρήγορα οι προσλήψεις των 300.000 ανέργων και η ρήτρα πρόσληψης ανέργων, γρήγορα η διεύρυνση ανέργων για επίδομα, όπως και το πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανεργία.
4. Να ενεργοποιηθεί από το πρόγραμμα μας η κοινωνική οικονομία.
5. Να οριοθετηθεί ξεκάθαρα ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ.
6. Να διεκδικηθούν μέχρι τέλους τα 3 δις από το ΤΧΣ και να δοθούν στα κόκκινα δάνεια.
7. Να διεκδικηθεί μέχρι τέλους ότι δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις.
8. Να διεκδικηθεί αμέσως το αίτημα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών.
9. Να διεκδικηθεί άμεσα το αίτημα των επιτυχόντων.
10. Να διεκδικηθεί μέχρι τέλους το αίτημα των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
11. Να γίνει γρήγορα η δεσμευτική μας πρόταση για την ΕΡΤ.

Συμφωνώ με τον Πρωθυπουργό ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν αλλά η αριστερά πάντα στα δύσκολα πρωτοστατούσε και μεγαλουργούσε.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή