Σκουρλέτης: Έως το 2016 η επαναφορά του κατώτατου μισθού
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών του ΣΕΠΕ, ώστε «να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής διασποράς, τα οποία αποτελούν και τα σημαντικότερα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας».
Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης, είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
«Θα πρέπει να μην θεωρούμε πολυτέλεια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των εργαζομένων και αφορούν τα θέματα της ασφάλειας εργασίας και της υγείας. Συνηθίσαμε τα χρόνια του Μνημονίου αυτές τις έννοιες να τις θεωρούμε εν πάση περιπτώσει περιττές, αλλά δεν είναι έτσι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για την αδήλωτη εργασία και φθάνουν τα 10.500 ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης, εμφανίστηκε ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, μετά από διάλογο, «ώστε ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως να γίνεται εξοντωτικός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν στη συνέντευξη στελέχη του ΣΕΠΕ, το 20% των προστίμων που επιβάλλονται εξοφλούνται με την προβλεπόμενη έκπτωση του 30% του ύψους του προστίμου, ενώ τα υπόλοιπα «επιλύονται στα δικαστήρια ή καταλήγουν στον κάλαθο των ανεξόφλητων οφειλών».
Εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε «στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας, στην αγορά εργασίας μετά τις εκλογές».
«Καθημερινά πληροφορούμαστε», πρόσθεσε «ότι υπάρχει ένα μπαράζ και μια προσπάθεια από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ενόψει των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνησή μας στα ζητήματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και αναφέρομαι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχει μια προσπάθεια η οποία θα έλεγα ότι κινείται στα όρια μιας καταχρηστικής ερμηνείας του νόμου, μια προσπάθεια εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπό άλφα συνθήκες να μεταταγούν στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Θα ελεγχθούν αυτές οι περιπτώσεις. Και θέλουμε να καλέσουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε τον ρόλο των συνδικάτων σήμερα τους ίδιους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες».
Τόνισε, επίσης, ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο «το οποίο θα αποκαθιστά το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δίνει φωνή στους ίδιους τους εργαζόμενους».
Με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αποκαθίστανται και οι αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ, ενώ θα καταργείται η έκτη πράξη του 2012 του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταξύ άλλων παγώνουν οι τριετίες, περιορίζεται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, ενώ το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα.
Για το θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές και τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής τους επόμενους τέσσερις μήνες για να μπορέσουμε σύμφωνα τουλάχιστον με τις προθέσεις της κυβέρνησης να πάμε τελικά σε μια συζήτηση για το συνολικό πρόβλημα που ονομάζεται ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Μιας βιώσιμης λύσης αλλά και ταυτόχρονα βιώσιμης όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά και με κοινωνικούς όρους».
«Η συμφωνία αυτή», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ουσιαστικά μας απαλλάσσει ως χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο, το αυστηρά προσδιορισμένο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3%. Και αντιλαμβάνεστε πως δίνει άλλες δυνατότητες στο ν' ασκήσουμε μια πολιτική η οποία θα μεταφράζεται σε μια πολιτική η οποία θα υλοποιεί πολλές από τις δεσμεύσεις μας που ως κυβέρνηση πήραμε μπροστά στον ελληνικό λαό και τις οποίες ο ελληνικός λαός μας τους έδωσε και ως μια εντολή μέσα από την ψήφο του».
Στα προγράμματα με τα οποία το ΣΕΠΕ θα λειτουργεί στο εξής σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον αναφέρθηκε η διευθύντρια του Σώματος, Χρύσα Τουφεκούλα.
Το πρώτο πρόγραμμα έχει τίτλο, «απλούστευση διαδικασιών του ΣΕΠΕ» και το δεύτερο έργο ονομάζεται «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ». Το πρώτο έχει ετήσια διάρκεια και ουσιαστικά ολοκληρώνεται σήμερα, το δεύτερο έχει 20μηνη διάρκεια και ολοκληρώνεται 10 Νοεμβρίου.
Ο πρώτος άξονας αφορά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, ο δεύτερος άξονας αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων. Ο τρίτος άξονας αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών και ο τέταρτος άξονας τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.