Χαστούκι Τσίπρα σε «νταβατζήδες» και διαπλοκή
ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίες θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για την προστασία της α' κατοικίας, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την ΕΡΤ και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα στους επιχειρηματίες της εγχώριας διαπλοκής τονίζοντας πως «η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Γι' αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».
Την ίδια ώρα στήριξε την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει τις άδειες κατασκευής εγκαταστάσεων στα ορυχεία της Χαλκιδικής υποστηρίζοντας ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν και προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.
«Έκλεισε ένας κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης», είπε στην έναρξη της ομιλία του ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως οι εταίροι ενέκριναν μια συμφωνία στη βάση του ελληνικού αιτήματος. Δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας δηλαδή, που μέχρι χθες τη συνόδευε αποκλειστικά.
«Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη. Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια συμφωνία - γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς την ίδια την ουσία της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το αίτημα μας για απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που την συνόδευαν. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού: Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει την εφαρμογή μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά. Οι εταίροι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα μνημόνια ήταν κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση θέτοντας επί τάπητος το αίτημα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
«Θα επιδιώξουμε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά όσων έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου. «Δυστυχώς θα τους απογοητεύσουμε», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. «Η πραγματικά μεγάλη πρόκληση είναι να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και έναν λαό εξοντωμένο. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Έχουμε μπροστά μας μάχες που θα δίνουμε μέρα με την μέρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους.
Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα έναν διπλό στόχο:
«Την άμεση ανακούφιση πριν απ' όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.
Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ' τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ' ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΥΟ.
Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.
Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.
Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μπει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία.
Και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου.
Με το νομοσχέδιο αυτό:
• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
Αυτές είναι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας την ερχόμενη εβδομάδα.
"Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο και σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί διαρκείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν την δημόσια διοίκηση.
"Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας : Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους και όλες να εργαστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων.
"Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παρεμβάσεις μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αναμορφώσουμε ριζικά το τοπίο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές δεσμεύσεις".
Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει τις άδειες κατασκευής εγκαταστάσεων στα ορυχεία της Χαλκιδικής υποστηρίζοντας ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν και προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια με την οποία, όπως είπε, θα διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.