Πάνω από 180.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα των μνημονίων

Φανταστείτε μια χώρα που έχει χάσει όλους τους αποφοίτους της. Κάπως έτσι ξεκινάει το άρθρο του CNBC, σαν παραμύθι. Όμως αυτό που περιγράφει είναι ο εφιάλτης που δημιούργησαν οι δανειστές και αφορά την Ελλάδα του μνημονίου. Χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων εγκαταλείπουν μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους φτάνει το 50%

Αφιέρωμα του CNBC για το πως κατάντησαν τη χώρα οι δανειστές

Η Νεφέλη Βαρθαλίτη και το προσωπικό της Grexit περιγράφονται στην εισαγωγή του κειμένου: «Χιλιάδες νέοι, όπως η Νεφέλη δεν έχουν καμία προοπτική, καμία ελπίδα για το μέλλον στην πατρίδα τους. Και φυσικά φεύγουν. Η Νεφέλη έχει ένα στόχο. Να βρει δουλειά οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να εκμεταλλευθεί τις δεξιότητές της. Και φυσικά δε θα είναι στην Ελλάδα. Δε θέλει καν να γυρίσει ποτέ στην Ελλάδα».

Η ιστορία της Νεφέλης, λέει το CNBC δεν είναι μοναδική. Είναι απλώς χαρακτηριστική μιας εθνικής τραγωδίας που κανένας οικονομολόγος δε θέλει να δει. Την αποστράγγιση της χώρας από ταλέντα και εν τέλει τη χρεωκοπία της στο επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων.
Αυτή είναι μια παράμετρος που θα ζορίσει ακόμα περισσότερο τη χώρα και υποθηκεύει το μέλλον της πολύ χειρότερα από το χρέος των 245 δισ. ευρώ και τα 7 χρόνια κρίσης.

Η στατιστική λέει την αλήθεια

Δεν είναι παραμύθι. Είναι πραγματικότητα. Περί τους 160.000-180.000 απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν φύγει από την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει στο βιβλίο του ο Λόης Λαμπριανίδης «Επενδύοντας στη φυγή: η διαρροή επιστηµόνων από την Ελλάδα στην εποχή της παγκοσµιοποίησης» τονίζοντας ότι το ήμισυ των μεταναστών διαθέτουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Η Endeavor Greece, εταιρεία που ασχολείται με την καινοτομία διαθέτει στοιχεία που είναι ακόμα πιο απογοητευτικά. Στη μελέτη της με τίτλο «Δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα» αναφέρει ότι 200.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια. Το 71% των ελλήνων που έφυγαν είχαν προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το υπόλοιπο 29% κατευθύνθηκε στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Καθώς λένε τα στοιχεία, συγκεκριμένος τύπος αποφοίτων απορροφούνται σε κάθε χώρα. Επί παραδείγματι απόφοιτοι οικονομικών σχολών πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στη Βρετανία, ενώ οι γιατροί πηγαίνουν κυρίως στη Γερμανία ενώ οι προγραμματιστές προτιμούν τις ΗΠΑ. Οι μηχανικοί πηγαίνουν κυρίως στη Μέση Ανατολή.


Το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης καταγράφηκε το 2013. Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτα σε σχέση με το μέλλον. Όπως αναφέρει η έρευνα το 46% των ελλήνων σκέφτεται να φύγει από τη χώρα. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; αναρωτιέται το CNBC σε μια χώρα όπου περίπου 1 εκατ. δουλειές χάθηκαν μέσα σε 6 χρόνια. Οι περισσότερες ήταν σε κλάδους που παλιότερα τροφοδοτούσαν την καταναλωτική κίνηση των προηγούμενων ετών.

Θυμηθείτε λέει το CNBC. Ενα εκατ. δουλειές σε μια χώρα μόλις 11 εκατ. κατοίκων.

Το κύμα μεταναστών από την Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις. Στη Βρετανία επί παραδείγματι υπάρχει πλάνο για να περιορίσουν την είσοδο και την παραμονή μεταναστών στη χώρα. Σύμφωνα με το πλάνο αν μέσα σε 6 μήνες δεν έχουν βρει δουλειά θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να περιμένουν 4 χρόνια για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ήδη διαμένοντες στη χώρα.


Χάνουμε φωτεινά μυαλά


Η φυγή επιστημόνων θα έχει τεράστιες συνέπειες για το μέλλον της χώρας, αναφέρει ο κ. Λαμπριανίδης. Κανείς από αυτούς που έφυγαν δεν πρόκειται να γυρίσει αν σκεφτεί κανείς ότι η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε κάμψη. Η χώρα δε θα έχει ανθρώπους που να έχουν τα προσόντα να παράγουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα. Είναι ένας φαύλος κύκλος, καταλήγει.
Την ίδια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από το τέλμα και να επανεκκινήσει την οικονομία της, το δυναμικό που χρειάζεται έχει φύγει από τη χώρα. 'Η ετοιμάζεται να φύγει.


Πως αλλιώς; αναρωτιέται το άρθρο. Για να παραμείνει ο κόσμος θα πρέπει να δει μια προοπτική να δει μια ακτίνα φωτός, κάποιου είδους μέλλον στη χώρα τους.

Σχετικές ειδήσεις