Βουλή: Όλες οι αλλαγές που βάζουν τάξη στο βουλευτικό αλαλούμ

Αποφασισμένη για τάξη, νομιμότητα και διαφάνεια εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοινώνοντας σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, κατά την πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος της Βουλής.

ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία, υπογράμμισε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Τόνισε ότι οι βουλευτές θα διευκολύνονται στην άσκηση του έργου τους, αλλά με έμφαση στην τήρηση των υποχρεώσεών τους, ενώ επισήμανε τη σημασία της απαρέγκλιτης εφαρμογής των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της νομιμότητας στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους από προσωπικότητες εγνωσμένου και διεθνούς κύρους, η οποία θα ανακοινωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και στην επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων και Αποζημιώσεων.

Εξέφρασε επίσης τη σταθερή βούλησή της για άμεση, αδιαμεσολάβητη και επίσημη ενημέρωση των πολιτών για το κοινοβουλευτικό έργο, καθώς και το άνοιγμα της Βουλής στους πολίτες, τη νέα γενιά, τους ερευνητές, τους κοινωνικούς φορείς, επισημαίνοντας ότι η Βουλή, μέσα από κοινωνικές παρεμβάσεις, πρέπει να αποδίδει μερίδιο των πόρων της στην κοινωνία.

Η Πρόεδρος της Βουλής έθεσε ακόμα θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά:
«Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε».

Στην πρώτη της συνέντευξη προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι τα φαινόμενα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου με κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορεί να επαναληφθούν, αλλά ούτε και η κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, τονίζοντας ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της Βουλής να φέρει σε πέρας την αποστολή της αυτή».

Επεσήμανε επίσης ότι θα αποκωδικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που συντέλεσαν στην διόγκωση του χρέους και θα εξεταστούν συμβάσεις, όπως αυτές για τη Siemens και εξοπλιστικά προγράμματα.

«Είναι αναγκαίο να ξέρουν οι πολίτες πως αυτές οι συμβάσεις διόγκωσαν το χρέος», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Ταυτόχρονα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα αποστείλει επιστολές προς τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου με την οποία θα τους ζητά να αποδώσουν τους χώρους που καταλαμβάνουν μέσα στο κεντρικό κτήριο της Βουλής, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες των βουλευτών.

Η πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ακόμα ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής σε ό,τι αφορά την αδικαιολόγητη απουσία βουλευτών. Έτσι, μετά από πάνω από πέντε αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις θα γίνεται περικοπή 1/5 της αποζημίωσης του βουλευτή.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα προτείνει τη συλλογική κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών στις επιτροπές, καθώς όπως είπε, η παρουσία τους σε αυτές είναι στο πεδίο του κοινοβουλευτικού τους ρόλου.

Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε επίσης για αχειραγώγητη ενημέρωση όλων των πολιτών για τις εργασίες της Βουλής, τόσο μέσα από το κανάλι της Βουλής αλλά και διαδικτυακά όσο και από την ΕΡΤ Open.

Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδίδονται απευθείας όλες οι συνεδριάσεις και των Επιτροπών και της Ολομέλειας.

«Η Βουλή θα λειτουργήσει θαρρετά, ώστε να μπει τέλος στον παραμορφωτικό φακό της ενημέρωσης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Τέλος έκανε λόγο για άνοιγμα της Βουλής στις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να παρέμβουν στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στη νέα γενιά, στους πολίτες και στους ανθρώπους που αναζητούν πρόσβαση για την έρευνα τους».

Σχετικές ειδήσεις