Κυβέρνηση: Κανένα πρόβλημα με την απόφαση της ΕΚΤ
«Η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απόψε (05/03/2015), αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.
Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας από τη Λευκωσία, ανέφερε ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες, υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ, προσθέτοντας πως αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικό ίδρυμα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει -προς το παρόν- σε αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ είναι ο πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι κανόνες».
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους», παραπέμποντας στο καταστατικό.
Και υπογράμμισε: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί και πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές τράπεζες, λέγοντας πως είναι φερέγγυες και ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.