Σταθάκης: Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές δεσμεύσεις
Σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα L'ECHO ανέφερε ότι «έχουμε κοινή βούληση να γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα» σημειώνει ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».
Αναλυτικότερα στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε πρώτη συμφωνία με την ΕΕ ο Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:
«Μόλις αναλάβαμε την εξουσία, αντιμετωπίσαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, που είχαν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε., με τη βοήθεια της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφυκτικές προθεσμίες και ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας.
Καταφέραμε, παρά ταύτα, να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Εάν και υπήρξαν φωνές που άσκησαν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, μέσα στο κόμμα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη στήριξη στην κυβέρνησή μας δείχνουν ότι αυτή παραμένει πολύ ισχυρή (ανάμεσα σε 65% με 78%) και ότι το 73% του πληθυσμού εγκρίνει τη συμφωνία αυτή».
Στο ερώτημα ποιές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν ως αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσουμε: η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος αντάξιου του ονόματός του, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία μίας λειτουργικής Δημόσιας Διοίκησης».
Στο ερώτημα «πως αντιλαμβάνεστε τη θέση των πορτογαλικών και ισπανικών κυβερνήσεων, που εμφανίζονται ως οι πιο αποφασισμένοι εχθροί της ελληνικής κυβέρνησης» ο Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:
«Αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Πάντως, σε ότι μας αφορά, είμαστε πλήρως ενήμεροι των διακυβευόμενων της εσωτερικής πολιτικής, που καθορίζουν πολύ συχνά τη στάση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των διεθνών συσκέψεων. Κάθε επιτυχία της κυβέρνησής μας ενισχύει τους εσωτερικούς τους πολιτικούς αντιπάλους, γι αυτό και αντιδρούν. Οι δύο αυτές κυβερνήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, η οποία, εξάλλου φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη».
Σε ότι αφορά το αν η άνοδος των Podemos στην Ισπανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ο υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Μία αλλαγή κυβέρνησης σε μία χώρα του μεγέθους και του ιστορικού βάρους της Ισπανίας θα παράγει μία σειρά ριζικών αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν πρέπει όμως να καταλήξει σε ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στο Νότο και στο Βορρά, διότι αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Στόχος είναι να βρεθούν λύσεις αμοιβαία επωφελείς, ώστε να ξαναβρούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τη αναπτυξιακή τους δυναμική με μόνιμο τρόπο, μία ανάπτυξη που θα προστατεύει και την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχουν δυνάμεις που παλεύουν για αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Στο ερώτημα τέλος «ποια είναι η χρησιμότητα της συμφωνίας που πέρασε με το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου» ο Γ. Σταθάκης αναφέρει:
«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς. Η συμφωνία με το Eurogroup μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσουμε τη δουλειά της ανοικοδόμησης. Πρέπει όχι μόνο να διορθώσουμε τις ζημιές των πολιτικών που εφαρμόζονται από το 2010, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των προβλημάτων της χώρας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός έβαλε τέλος σε μία εποχή πολιτικών, των οποίων η εφαρμογή κατέστρεψε τα κοινωνικά κεκτημένα, μείωσε το ΑΕΠ και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού. Δεν είναι απλό και δεν θα τα καταφέρουμε αμέσως. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε ...και θα πετύχουμε».