Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση
Στη σημερινή (11/03/2015) επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κυβέρνηση βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά, με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να εγκαλούν τους παριστάμενους υπουργούς για ανεπαρκή χρηματοδότηση του τομέα πρόνοιας και αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων.
Οργισμένη υπήρξε η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για «τουλάχιστον απρέπεια και πολιτικό κυνισμό», δεδομένου του «άκρως αποτυχημένου απολογισμού» των προηγουμένων κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Από την άλλη, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, λέγοντας πως «δεν ιδρώνει το αυτί τους για οτιδήποτε θα έδινε, για τους επόμενους δυόμισι μήνες, τη δυνατότητα για σοβαρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, ρήτρα ανάπτυξης, γενναίας δανειοδότησης (πακέτα Ντράγκι και Γιούνκερ)- πράγματα που θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να παρακολουθήσουν ένα σχέδιο ανάσχεσης της λιτότητας...».
«Τα ποσά που δίνει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνων που δόθηκαν πέρσι. Τα 510 εκατ. ευρώ που δώσαμε εμείς ήταν οικονομική ενίσχυση των πλέον αδυνάμων- δεν έχει σημασία αν δεν τους λέγαμε "μ' αυτά τα λεφτά, πήγαινε να πληρώσεις το ρεύμα ή το νοίκι"», ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ).
«Για να εξοικονομηθούν τα 510 εκατ. ευρώ, στραγγαλίστηκε ο λαός», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς. «Τώρα είμαστε στον πρώτο 1,5 μήνα της διακυβέρνησής μας, οπότε ας περιμένει ο κ. Κεγκέρογλου να απλωθεί το κυβερνητικό μας πρόγραμμα», συμπλήρωσε.
«Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα άρει τις αδικίες που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα. Ο κ. Κεγκέρογλου θα πάρει την απάντηση - ας περιμένει», ανταπάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όπως πορευτήκαμε στην υπόθεση του Διστόμου, θα πορευτούμε και στα υπόλοιπα», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές (10/03/2015) δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.
«Επενδύσατε εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά αποδείχθηκε και αυτό διαφημιστική απάτη», εγκάλεσε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και υποστήριξε: «Δεν θεωρούμε ότι είναι ανάσα ανακούφισης για αυτούς που χτυπήθηκαν από τις πολιτικές των μνημονίων, γιατί η πολιτική της ΕΕ και των συνεχών μνημονίων συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση».
«Συζητάμε για μια ακραία έκφραση ενός φαινομένου», απάντησε η Θεανώ Φωτίου και συμπλήρωσε: «Βεβαίως η ανατροπή του καπιταλισμού, και πρώτα και κύρια η ανατροπή των μνημονίων, θα έφερνε μία ουσιαστικότερη ανάσα- αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι θα πεθάνουν!».
Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εισηγητή της, Νίκο Παναγιωτόπουλο να συμφωνεί ως επί το πλείστον με τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση. Όμως, «δεν γίνεται καθόλου λόγος για ζητήματα υπηκοότητας, ή το status των δυνητικών δικαιούχων (νόμιμη ή και μόνιμη διαμονή δύο ετών), με κίνδυνο να αφορούν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, άλλους από εκείνους στους οποίους πραγματικά στοχεύουν», ανέφερε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε, ωστόσο, την αντίθεση της ΝΔ σε αρκετά σημεία των υπολοίπων κεφαλαίων του νομοσχεδίου - και ιδίως στη συγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς: «Η Γενική Γραμματεία μετατρέπεται σε έναν υπερ-ελεγκτικό και εποπτικό μηχανισμό όλων των ελεγκτικών δομών της Δημόσιας Διοίκησης και μετατρέπει τον υπηρεσιακό χαρακτήρα άλλων ελεγκτικών φορέων σε αμιγώς πολιτικό. (...) Η δομή αυτή αντίκειται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη Διαφθορά, η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα με τον νόμο 3666/2008», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σημειώνεται, πάντως, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος προέβη και σε νέα τροποποίηση του άρθρου 10 για τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάκριση μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας- κάτι που ζητούσε μετ' επιτάσεως η ΝΔ.
Από πλευράς Ποταμιού, καταγράφεται η αναφορά του Χάρη Θεοχάρη, πως «ο υπολογισμός για το κόστος του άρθρου 3 (σ.σ. επιδότηση σίτισης) είναι πιθανώς λανθασμένος: Άθελά του ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή που έστειλε στο Eurogroup, έδωσε λανθασμένο υπολογισμό για την κοστολόγηση, αναφέροντας πως το επίδομα θα μοιραστεί σε 300.000 νοικοκυριά- κάτι που μεταφράζεται σε 270 εκατ. και όχι 137,7 εκατ. ευρώ που αναφέρονται χωρίς καμία επεξήγηση στο νομοσχέδιο».
«Βάλτε ένα συγκεκριμένο όριο. Δεν μπορεί χωρίς όριο η Βουλή να εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να καταβάλλουν επιδόματα», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
«Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να κάνετε μια κάποια ελάφρυνση στον άνθρωπο που το κόβεται το ρεύμα, και ταυτόχρονα να δίνετε αυξήσεις στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ;», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή). «Τα μέτρα μεμονωμένα επιλύουν κάποια θέματα, αλλά η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να διενεργείται εκτός μνημονιακού πλαισίου- αλλιώς μπορεί να σας ζητηθεί από την Ευρώπη να την πάρετε πίσω», συμπλήρωσε.