Οι 4 τροπολογίες του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Έχοντας τις προηγούμενες ημέρες ασκήσει δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας <<ψίχουλα>> όσα δίνει για την ανθρωπιστική κρίση, το ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα 4 τροπολογίες που αφορούν την αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. κατέθεσε σήμερα τέσσερις Τροπολογίες – Προσθήκες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις».

Οι τροπολογίες αφορούν:

  • Τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος.
  • Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Τη διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση).

Το ΚΚΕ έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τη συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «πίσω από βαρύγδουπους τίτλους και ψίχουλα προς την απόλυτη φτώχεια» ενώ δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ούτε καν τα φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης.

Παράλληλα καλεί τον λαό «να βάλει στο προσκήνιο της πάλης την ανάκτηση όλων όσων έχασε τα προηγούμενα χρόνια και όλα όσα δικαιούται για μια αξιοπρεπή ζωή, πράγμα που απαιτεί αγώνες, συγκρούσεις, ρήξη με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που γεννά κι αναπαράγει την φτώχεια, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση».

ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να καλύπτει όλον τον λαό και να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στις σημερινές συνθήκες. Με το 1,5 και πλέον εκατομμύρια ανέργους. Σε συνθήκες που χιλιάδες μισθωτοί αδυνατούν να καλύψουν και αυτήν την προϋπόθεση των 50 τουλάχιστον ενσήμων που πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος προκειμένου να έχει δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυτή ως προσωρινή μόνον μέχρι τις 29-2-2016. Είναι γνωστό ότι με βάση την ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν καταργείται με το παρόν σχέδιο νόμου, προϋπόθεση για να δικαιούται ο μισθωτός ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πλέον να έχει κατά το προηγούμενο έτος τουλάχιστον 100 ένσημα.

Είναι ακόμη γνωστό ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, αγρότες , επιστήμονες αδυνατούν να πληρώσουν ή και να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και αυτοί μένουν ακάλυπτοι. Η ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 30 του παρόντος είναι μόνον προσωρινή ισχύει μόνον μέχρι 29-2-2016. Και αυτή πάλι θα ισχύει με την προϋπόθεση της προηγούμενης ρύθμισης των οφειλών και της τήρησης της. Άρα και πάλι θα μείνουν χιλιάδες ακάλυπτοι.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αναγκαιότητα αποσύνδεσης των παροχών υγείας – πρόνοιας από την ασφαλιστική κατάσταση και την κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.
Για τους λόγους αυτούς η Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. προτείνει την παρακάτω Τροπολογία-Προσθήκη.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ

1. Οι ασφαλισμένοι σε όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους δικαιούνται χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη .
2. Στην παραπάνω ρύθμιση για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπάγονται και όσοι για οποιοδήποτε λόγο είναι ανασφάλιστοι.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σήμερα όλα τα στοιχεία και μια σειρά από μελετητικοί φορείς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Η UNICEF καταγράφει τον αριθμό αυτών των παιδιών για την χώρα μας περίπου στις 700.000 (δηλαδή το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού), και αυτό επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ και την έρευνα που διενεργήθηκε με θέμα « Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» η οποία έκανε την καταγραφή μέχρι το 2013 και σύμφωνα με αυτή, η ηλικιακή ομάδα από τα 0-17 έτη έχει υλικές στερήσεις έως 37,3%. Στις υλικές στερήσεις συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και λαχανικά. Μέγεθος και αριθμός που όλα τα στοιχειά δείχνουν, ότι με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, εκτινάχθηκε καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Αν συνυπολογίσουμε ότι το δείγμα και αυτά τα ποσοστά έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα σημαίνει ότι σε επιβαρυμένες περιοχές, λαϊκές, εργατικές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας το νούμερα αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ

Σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στο σχολείο με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

ΤΡΙΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την ενεργειακή κατανάλωση νοικοκυριών τη περίοδο 2011-2010 τοποθετεί τη μέση ενεργειακή κατανάλωση, συνυπολογίζοντας όλες τις μορφές ενέργειας, ανά νοικοκυριό στις 14000kwh ετησίως. Η έκθεση μάλιστα υποεκτιμά σαφώς την πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη νοικοκυριών, σε λιγότερες από 200kwh ετησίως (1.3% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης). Ωστόσο, λαμβάνουμε την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ως βάση υπολογισμού.

Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, που αντικειμενικά δεν διαθέτουν οικονομικούς πόρους για αγορά ενεργειακών πόρων, η ενεργειακή κατανάλωση τους θα προέρχεται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. Για το λόγο αυτό, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοικοκυριά αυτά πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 50% της μέσης ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης.

Εξ' άλλου, την τελευταία περίοδο, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές γνώρισαν απανωτές, σημαντικές αυξήσεις, που έχουν καταστήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβη πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό άλλωστε, νοικοκυριά που διαβιούν κάτω απ' το όριο της φτώχιας έχουν συσσωρεύσει σημαντικές οφειλές προς τη ΔΕΗ ΑΕ. Επιπρόσθετα, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνονται με μια σειρά από πρόσθετα τέλη που σε τελευταία ανάλυση εκπορεύονται από την ίδια την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ

1. Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, όπως αυτή ορίζεται, επανασυνδέεται άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση η διακοπείσα παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, με διαγραφή του συνόλου των οφειλών προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχιας γίνεται άμεση και ατελής επανασύνδεση του ρεύματος με διαγραφή του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άτοκη καταβολή των υπόλοιπων σε 100 μηνιαίες δόσεις.

2. Για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 600kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχιας, παρέχεται δωρεάν μηνιαίως το ποσό των 300kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι των ως άνω καταναλώσεων, τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από κάθε είδους πληρωμή προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Για καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις προαναφερθείσες, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται στο μικρότερο ποσό ανάμεσα σημερινά επίπεδα και στα επίπεδα που είχαν το 2009.

4. Όλα τα νοικοκυριά κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχιας απαλλάσσονται απ' την καταβολή τελών υπέρ τρίτων, μη εξαιρετέων των κάτωθι τελών: ΕΦΚ, ΕΙΔ.ΤΕΛΟΣ 5‰, ΕΤΜΕΑΡ, Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί Φόροι, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ΝΕΡΙΤ.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σε πολλή δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία και τα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ της χώρας λόγω της υποχρηματοδότησής τους. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η δυσκολία που έχουν τόσο τα σχολεία όσο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ύδρευσης-αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, θέρμανσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις»

Προστίθεται άρθρο ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ

Διαγράφονται τα χρέη των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας προς όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ύδρευσης-αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, θέρμανσης.

Σχετικές ειδήσεις