Καμμένος: Έχουν βάση οι συζητήσεις που κάνουμε με Ρωσία και Κίνα

Μια άλλη οπτική γωνία των επαφών και των συμμαχιών που συνάπτει η Ελλάδα έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Καμμένος: Έχουν βάση οι συζητήσεις που κάνουμε με Ρωσία και Κίνα
3'

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Real τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Έχει βάση και αυτή η φημολογία για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, όπως έχει βάση και η σχέση μας με την Κίνα.

Από την πλευρά της Ρωσίας έχουμε καταρχήν μία κίνηση καλής θέλησης σε σχέση με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθουν οι εξαγωγές, ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα φρούτα - τα ροδάκινα κλπ. - που αποτελούν το 70% των εξαγωγών μας. Το δεύτερο είναι ο αγωγός που φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο αγωγός αυτός έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και περιμένει την έγκριση του ελληνικού κράτους για να προχωρήσει μέσα από την Ελλάδα αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα μειώσει το κόστος παραγωγής μας».

Ο κ. Καμμένος έκανε λόγω για αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρθηκε στην επιβράβευση εταιρειών με εξωστρέφεια και είπε για την βράβευση ελληνικών επιχειρήσεων στον ΟΛΠ αλλά και για το κόστος του φυσικού αερίου στη βιομηχανία. «Αν προχωρήσει η συμφωνία για το φυσικό αέριο και τον αγωγό που ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία θα είναι πολύ μικρότερο».

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS που οι Ρώσοι ξεκίνησαν και φτιάχνουν, αλλά και από τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ρωσίας, ο κ. Καμμένος απάντησε:

«Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως έκανα σαφές και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σας το λέω και δημόσια, η Ελλάδα πάντα είχε σχέσεις και συμφέροντα με τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη Ρωσία και αυτά θα προχωρήσουν. Αν αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία, θα γίνει και εκεί. Αυτό αφορά την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, γιατί τα αντιπυραυλικά συστήματα είναι και στην διάθεση του ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει απειλή, έχουμε τον ISIS, ο οποίος αυτή τη στιγμή ενεργεί στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη με τη Ρωσία, εντός του χρόνου, θα συνεχίσει να προχωρά, αλλά «το να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε βοήθεια από τους BRICS θα σημαίνει ότι έχουμε διαρρήξει κάθε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και όπως τόνισε «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τέτοιου είδους προοπτική».

Με νόημα υπογράμμισε πως «το να υπάρχει μία άλλη λύση στο τραπέζι, νομίζω ότι βοηθάει στο να βρεθεί λύση. Αρκεί να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να βάζουν την Ελλάδα συνεχώς στο ''καναβάτσο''».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή