Γερμανία: Δεν υπάρχουν έριδες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας
«Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε εργάζονται για την ενίσχυση της Ευρωζώνης και για τη διατήρηση της συνοχής της. Στόχος μας παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Η κ. Μέρκελ το εξηγεί πάντα στην κοινή γνώμη και, αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε αυτός ο στόχος θα εξακολουθήσει να είναι εξηγήσιμος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πολύ περισσότερες πλευρές από το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και τόνισε: «Θέλουμε να είμαστε καλός φίλος και εταίρος της Ελλάδας. Αυτά που συνεισφέρουμε, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν».
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Βιέννη, απ΄όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «Grexit», εξήγησε ότι οι δηλώσεις θα πρέπει να ερμηνευθούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν και σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή. Αρχή παραμένει η "βοήθεια έναντι ανταλλαγμάτων"» δήλωσε η εκπρόσωπος και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τους θεσμούς, ενώ παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του κ. Σόιμπλε, ότι δεν θεωρεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ανυπέρβλητο ή την Ελλάδα απελπιστική περίπτωση.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η γερμανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει σενάρια «Grexit», η κ. Φον Τισενχάουζεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της υπεύθυνα, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επεξεργασμένα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις περί προσλήψεων και επαναπροσλήψεων στο ελληνικό Δημόσιο, σημείωσε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν αξιολογεί μεμονωμένες δηλώσεις ή ανακοινώσεις και παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, στις οποίες, ωστόσο, ανέφερε, δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο. «Δεν σχολιάζουμε, όμως, διμερώς. Το σημαντικό είναι, όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης, να είναι σωστό το τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε ενδιάμεσα βήματα» τόνισε.
Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε ρωτήθηκε ακόμη εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμπιστεύεται τον Έλληνα ομόλογό του, για να απαντήσει:
«Ο κ. Βαρουφάκης είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα, λοιπόν, είναι η εμπιστοσύνη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη συναναστροφή με τον κ. Βαρουφάκη και ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Έχει, όμως, ξεκαθαρίσει και ότι επί της ουσίας υπάρχουν διαφορές, οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Σημαντικό τώρα είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, αλλά υλοποίησης».
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί μεταναστών και τζιχαντιστών, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι απειλές δεν είναι ο τρόπος για να φέρει κανείς αποτελέσματα στην ΕΕ και τόνισε ότι δεν πρέπει να μετατρέπεται η μοίρα των μεταναστών σε εργαλείο εκμετάλλευσης. Από την πλευρά δε του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο Γενς Φλόσντορφ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και έκανε λόγο για δηλώσεις από την πλευρά του κ. Καμμένου, οι οποίες θα πρέπει να ερμηνευθούν μάλλον ως προερχόμενες από τον πολιτικό αρχηγό, παρά από τον υπουργό Άμυνας. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθεσε μάλιστα ότι χθες η αρμόδια Ελληνίδα υπουργός στις Βρυξέλλες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για τέτοιες κινήσεις.
Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ακόμη ότι η ασυλία των κρατών είναι σταθερό και αδιαμφισβήτητο κομμάτι του εθιμικού διεθνούς δικαίου, γεγονός το οποίο, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης το 2012. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση που θέλει το πολιτικό και το νομικό θέμα να έχουν οριστικά διευθετηθεί και, ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τον οποίο ο Νίκος Κοτζιάς πρότεινε σύσταση επιτροπής ειδικών, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν κάτι έχει νομικά διευθετηθεί, είναι νομικά διευθετημένο».