Ο Βενιζέλος αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Την απόφασή του να αποχωρήσει οριστικά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη διαρχία χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα σενάρια αυτά αστειότητες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε τόσο το Πολιτικό Συμβούλιο, όσο και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να στηρίζουν ανιδιοτελώς τα οργανωτικά στελέχη που έχουν το κύριο βάρος της προετοιμασίας. Είναι, όπως είπε, ένα σχήμα θα προτείνει να συγκροτήσει τη Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εθνική Επιτροπή θα το εγκρίνει αυτό στην πρώτη Σύνοδό της το επόμενο Σάββατο. Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή συνέδρων και μετά για την άμεση εκλογή του νέου Προέδρου.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το συνέδριο για τις 15, 16 και 17 Μαΐου είναι ένα συνέδριο που σύμφωνα με το καταστατικό είναι έκτακτο και θα είναι πολιτικό, αξιακό, προγραμματικό και επανέλαβε ότι ολοκληρώνεται αμετάκλητα η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν ανανεώνεται. Σημειώνεται ότι τα μόνα ex officio μέλη του συνεδρίου θα είναι τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής. Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι το άνοιγμα του νέου αυθεντικού ηλεκτρονικού μητρώου, "με σεβασμό σε όλα τα ιστορικά μέλη μας τα οποία θα προσκληθούν να ανανεώσουν και να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο ΠΑΣΟΚ"
Επίσης, οι τρεις μεγάλες ατζέντες που θα ανοίξουν από την Κεντρική Επιτροπή είναι:
-Η ατζέντα για την εθνική ανασυγκρότηση. Η ατζέντα ,δηλαδή, στην πραγματικότητα για το πρόγραμμα που πρέπει να συζητήσει η οικονομία, η κοινωνία ,με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ,γιατί είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.
-Η δεύτερη ατζέντα είναι η ανασυγκρότηση της ίδιας της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς.
-Και η τρίτη μεγάλη ατζέντα αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ευρύτερα
Αν και εκφράστηκαν κάποιες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το διαδικαστικό χαρακτήρα του έκτακτου Συνεδρίου, κατέληξαν στο να είναι μόνο πολιτικό και προγραμματικό και όχι να περιλαμβάνει εκλογή οργάνων. Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε τον πολιτικό χαρακτήρα του Συνεδρίου και ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται η εκλογή οργάνων. Υπέρ του χρονοδιαγράμματος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ εκφράστηκε η άποψη από τον Κώστα Σκανδαλίδη ότι πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στα μητρώα και εκλογή οργάνων.