Guardian: Πιο δημοφιλής ο Τσίπρας αν ζητήσει βοήθεια από τον Πούτιν
«Με τη Γερμανία να είναι έτοιμη να προβάλει βέτο σε περαιτέρω συγχώρεση του ελληνικού χρέους, το να εξαγριώνει κανείς το Βερολίνο δεν συνιστά προφανή λογική. Για τους αμύητους, η εχθρότητα ανάμεσα στα δύο κράτη μπορεί να φαίνεται ανεξήγητη. Ωστόσο, στη γερμανική ψυχή υπήρχε από τα χρόνια του Γκαίτε η ελληνική γοητεία. Ήταν τότε που ο μεγάλος ποιητής και πολιτικός έκανε την μεγάλη στροφή στο θέμα της Ελλάδας υπό τον πίεση των γεωπολιτικών γεγονότων της εποχής που μοιάζουν πολύ με τα σημερινά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Μέισον, οι περισσότεροι σκέφτονται την Ελλάδα με όρους οικονομικής κρίσης, ενώ υπάρχει και το γεωπολιτικό πεδίο.
«Οι συμπάθειες των Ελλήνων αριστερών προς τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα έχουν ενδυναμωθεί. Ο ύμνος της αντίστασης που ακουγόταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στην πραγματικότητα ένα σοβιετικό τραγούδι, το Katyusha. Πάντως, με την ανάδειξη του Τσίπρα στην εξουσία κατέστη σαφές από τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο πως η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΝΑΤΟ είναι πραγματική», σημειώνει.
Ο Μέισον στη συνέχεια αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει κι άλλες επιλογές. Με δεδομένο το συναίσθημα των Ελλήνων προς τη Ρωσία και την αγανάκτησή τους για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στον Πούτιν, αν ο Τσίπρας κοιτούσε προς τη Μόσχα για οικονομική στήριξη, αυτό θα ήταν μια δημοφιλής κίνηση. Εντωμεταξύ, η Ελλάδα έχει γίνει η νέα διαδρομή για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση του Πούτιν να ακυρώσει απότομα το έργο για την κατασκευή του αγωγού που θα περνούσε από τη Βουλγαρία. Αντ' αυτού, ανακοίνωσε ένα νέο που τρέχει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα σε ένα κομβικό σημείο για τα ελληνικο-τουρκικά σύνορα. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη».
Ο Μέισον τονίζει ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη στάση της Γερμανίας, καθώς προβάλλεται ο κίνδυνος η Ελλάδα να ενταχθεί στη ρωσική σφαίρα επιρροής και να αποδυναμωθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Κατά τον Μέισον, η αδιαλλαξία των Γερμανών προς την Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην ίδια φιλοσοφική στάση που αρχικά καθοδήγησε και τη γενιά του Γκαίτε: η ελευθερία προέρχεται από τη συμμόρφωση στην εξουσία και τους κανόνες. Όμως, από την άλλη, η γαλλική και βρετανική σκέψη επικροτούν την ελευθερία του ανθρώπου επί τη βάσει της καταστροφής της καθεστηκυίας τάξης.