DW: «Δεν υπάρχει διένεξη ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα»
Το θέμα της συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορούσε τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό της Γερμανίας μέχρι το 2019.
Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν για αρκετό διάστημα γύρω από το ελληνικό πρόβλημα. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει προβλέψει στον προγραμματισμό και έξοδα που πιθανώς θα προκαλούσε ένα Grexit, ο κ. Σόιμπλε, απάντησε αρνητικά.
Ότι και να προκύψει, είπε, το ζητούμενο στο επόμενο διάστημα δεν είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το θέμα τίθεται μετά το 2020, επειδή τότε θα αρχίσει η χώρα να αποπληρώνει τις πιστώσεις από την ΕΚΤ και την ΕΕ. Το ζητούμενο τώρα είναι το πως η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική για να επιστρέψει στις χρηματαγορές.
Ερωτηθείς κατά πόσο συνέβαλε ο ίδιος με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην ένταση που επικρατεί μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι δεν φέρει ευθύνη. Δεν έχει προσβάλει κανέναν και αυτό που του προσάπτουν ότι αποκάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη «ανόητα αφελή» αποδείχτηκε μεταφραστικό λάθος ελληνικού ΜΜΕ το οποίο λανθασμένα υιοθέτησε κατόπιν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στις ομιλίες του στη γερμανική βουλή επανειλημμένα έχει καταδικάσει επιθέσεις αφ' υψηλού σε γερμανικά μίντια κατά τις Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τον κ. Βαρουφάκη, ο Β. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η επικοινωνία τους γίνεται με σωστό τρόπο και ότι ουδέποτε ο κ. Βαρουφάκης του συμπεριφέρθηκε με αγένεια.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα ο κ. Σόιμπλε άσκησε κριτική στην στάση που τήρησε η Αθήνα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Ενώ χαρακτήρισε “τραγωδία” την αντιμετώπιση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, εκτίμησε ότι θα σταθεί δύσκολο να βρεθεί λύση. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναζητήσει τη συνεννόηση με τους θεσμούς όσες συναντήσεις κορυφής και να γίνουν θα παραμείνουν άκαρπες. Εδώ προφανώς ο κ. Σοίμπλε αναφέρονταν στην «πενταμερή» συνάντηση την οποία ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπως επίσης και την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο την Δευτέρα. Πάντως, κατά τη γνώμη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν.
Από την πλευρά του υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απηύθυνε προς όλες τις πλευρές έκκληση να εισαχθούν ορθολογιστικά κριτήρια στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ όσο και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.
Ο Ζ. Γκάμπριελ προειδοποίησε να μην χρησιμοποιείται το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για να παρουσιάζεται το ζήτημα του χρέους ως διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Όπως είπε, το χρέος αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και δεν βοηθά να φορτίζεται η συζήτηση ούτε με ιστορικά γεγονότα και ούτε με προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ωστόσο ότι η η Ελλάδα δεν είναι θύμα της τρόικα αλλά των οικονομικών και πολιτικών της ελίτ. Το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν ανήκε σε αυτές της ελίτ, ότι δεν συνδέεται με τη διαφθορά και με τον νεποτισμό αποτελεί «ευκαιρία», είπε ο αντικαγκελάριος.
Η «ευκαιρία» αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση «όχι σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων».