Τσίπρας προς ηγέτες ΕΕ: Φάσκετε και αντιφάσκετε!
«Πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα – και μάλιστα στον κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης - και από την άλλη, όταν προσπαθεί η κυβέρνηση να διασώσει την κοινωνία και ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδιο, να την κατηγορείς για μονομερή ενέργεια;».
Με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια να της παρέχουμε».
«Είναι πολύ λογικό», τόνισε, «που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση».
Ο κ. Τσίπρας, λαμβάνοντας το λόγο, υπογράμμισε ότι υπάρχει αντίθεση, καθώς την ίδια ώρα που - σε πολιτικό επίπεδο - αναζητείται λύση, εκπρόσωποι των θεσμών σηκώνουν «κόκκινες» κάρτες, αναφερόμενος στην προ ημερών επιστολή Κοστέλο, ο οποίος, ενώ εξελισσόταν η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζητούσε από την κυβέρνηση να το αποσύρει, κάνοντας λόγο για «μονομερείς ενέργειες».
«Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η αντίθεση δεν αφήνει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει» και αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησε την επταμερή συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα της Συνόδου αύριο, Παρασκευή (20/03/2015).
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε, μάλιστα, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον που - νωρίτερα - είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα, καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σημειώνεται ότι ο Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».