Φάιμαν: Ανάρμοστη η χαιρεκακία προς την Ελλάδα
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση, στην οποία δικαιολογημένα ζητείται να τηρηθούν οι υποχρεώσεις, αλλά «από αυτή την πορεία έχουμε ξεφύγει πολύ» και «αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί τίποτε».
Κριτική άσκησε ο καγκελάριος και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δεν προσκλήθηκε στην αποψινή ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, που γίνεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας πως «αυτή η συζήτηση κατέστη επιτακτικά αναγκαία, αφενός διότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και αφετέρου γιατί πρέπει να απαιτηθούν (σ.σ. από την Ελλάδα) συγκεκριμένες προτάσεις».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Αυστρίας επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση και από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να της υποδεικνύεται με σεβασμό ότι πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες.
Η ιδέα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος προβλέπει ένα κοινό νόμισμα, και αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολλά στη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά δεν θέλει να περιγράφει αρνητικά σενάρια, όπως αναφέρει και υπογραμμίζει πως, αν οι δύο πλευρές κάνουν βήματα προσέγγισης, είναι δυνατή μια λύση.
Απ'την πλευρά του, ο αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του – συγκυβερνώντος συντηρητικού – Λαϊκού Κόμματος τόνισε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν κινητικότητα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά μια ακόμη πιο μεγάλη κινητικότητα αναμένεται από την Ελλάδα.
Ο κ. Μιτερλένερ ζήτησε από την Αθήνα να αποσαφηνίσει για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα χρηματικά ποσά ενώ, απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο ενός Grexit, παρατήρησε ότι ελπίζει πως «και αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις και μια αμοιβαία προσέγγιση εμφανίζονται πιο δραματικά από ότι θα είναι η τελική απόφαση» και πως «η πλέον λογική απόφαση είναι να υπάρξει τελικά κατάληξη σε έναν κοινό δρόμο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ