«Η διαδικασία ξαναμπαίνει στις... ράγες»

Μια «πόρτα» στον τοίχο που πρόβαλλαν απέναντι στην Ελλάδα οι δανειστές της φαίνεται πως κατάφερε να ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία της οκταμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ GREXIT – ΝΕΟ EUROGROUP ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μια πρωτοβουλία που όλα δείχνουν ότι φέρνει πολιτικές αποφάσεις που όχι μόνο βγάζουν την Ελλάδα από το αδιέξοδο αλλά έδωσε αξία και πάλι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποδεικνύοντας τη δύναμή τους στο να δώσουν λύση.

Η απόφαση για νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα που έρχεται με τις πρώτες πληροφορίες, αποδεικνύει την επιτυχία της οκταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κόρσπιους και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η οκταμερής κατέληξε στην πολιτική δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει Grexit, ενώ πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων.

Στο νέο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας η ελληνική πλευρά θα καταθέσει συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ενώ επίσης θα ανακοινωθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η σύγκλιση νέου Eurogroup είναι η απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για να δοθεί λύση στο ελληνικό αδιέξοδο ακόμη και αν οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ουσιαστικά από την οκταμερή.

Τσίπρας: Είμαστε αισιόδοξοι

Αισιόδοξος ότι η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της μαραθώνιας μίνι – συνόδου με τους ηγέτες της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (20/3).

Η Ελλάδα συμπλήρωσε θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση, το e-mail Χαρδούρβελη, τόνισε.

Μέρκελ: Χρήματα μόνο όταν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές δήλωσαν ότι δεσμεύονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύεται να αποστείλει λίστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα έχει πλήρη ευθύνη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εκταμιεύσεις χρημάτων, διευκρίνισε, μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Τα μηνύματα Ολάντ και Γιουνκέρ

Η νέα συνεδρίαση του Eurogroup «θα γίνει σύντομα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα θα εξεταστούν σε επίπεδο δαπανών, πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή ανέφεραν ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.
Ενόχληση φέρεται να εκφράστηκε για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Μέχρι τώρα, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούσαν να εργαστούν στην Αθήνα με ασφάλεια και αυτό, πρόσθεταν, πρέπει να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους και εξέφρασε ενόχληση για αντιευρωπαϊκές ρητορικές.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως η πρωτοβουλία Τσίπρα για την ευρύτατη διάσκεψη για το ελληνικό θέμα ήταν απαραίτητη για να λυθούν πολιτικά ασάφειες που δημιούργησαν συγκρούσες και αδιέξοδα.

Εξάλλου όπως ανέφεραν νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», δεν εξαρτώνται από τις δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.

Το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής καθώς Αυστρία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν ζητήσει -σύμφωνα με τον EUObserver- ενημέρωση της ολομέλειας της Συνόδου για τα αποτελέσματα της «οκταμερούς».

Σχετικές ειδήσεις