Τσίπρας: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες
«ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΜΕΡΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ούτε με τις καταθέσεις των πολιτών. Παράλληλα διευκρίνισε σε έντονο ύφος ότι ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα πέσει η κυβέρνηση. «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από μηχανορραφίες, αλλά όταν δεν έχουν τη στήριξη του λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα εξαντλητικό διήμερο στο οποίο η ελληνική πλευρά κατάφερε να προστατεύσει τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία τόνισε πως σέβονται και οι εταίροι.
«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη διαπραγμάτευση», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση, ούτε mail Χαρδούβελη. «Όλοι έχουμε την ίδια ανάγνωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου», σημείωσε.
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη της κατάρτισης, της νομοθέτησης, και της υλοποίησης. «Στην Αθήνα θα έρχονται τα κλιμάκια των θεσμών μόνο για τη συγκέντρωση πληροφοριών», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά όπως είπε «η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, έχει αρχίσει να νομοθετεί το πρόγραμμα της. Η κυβέρνηση όχι μόνο διαπραγματεύεται, αλλά και κυβερνά», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και έθεσαν ως στόχο την αντιμετώπισή της.
«Η ανθρωπιστική κρίση δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Προέκυψε λόγω της εφαρμογής ενός προγράμματος. Θα έχουμε ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα στο 2015», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία αποστολής των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς ισχυριζόμενος ότι «δεν πρέπει να βάζουμε χρονικά όρια στις δεσμεύσεις. Ξεκινά συντονισμένα η προσπάθεια για την κατάθεση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε όλοι να μην πούμε θα γίνει ερχόμενη Δευτέρα, Παρασκευή αλλά να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή η απάντησή μου, το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί λίστα μεταρρυθμίσεων και να συγκληθεί το Eurogroup για χρηματοδότηση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. «Οι υποχρεώσεις μας προς πολίτες και τρίτους είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με τις καταθέσεις», είπε ο πρωθυπουργός απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον ελληνικό λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε προκλήσεις. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα σε όσους προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσχώματα σε αυτή τη πορεία ανασυγκρότησης της χώρας».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ισχύουν.
«Δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % αλλά για κατάλληλο με συνθήκες οικονομίας πρωτογενές. Πιστεύουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά, αυξήσεις ΦΠΑ στα φάρμακα, νησιά, μειώσεις σε συντάξεις. Αυτά τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν, τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, 1-1.5% στο τέλος 2015. Αν αποκατασταθεί γρήγορα ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχουμε και ανάπτυξη με τα πακέτα της Κομισιόν και θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα τα αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν επιτέλους στην Ελλάδα τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που θα μεταφέρουν το κόστος από εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στο λογαριασμό.
«Χθες με νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές προκειμένου να πληρώσουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και ζήτησα υποστήριξη εταίρων σε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. .
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή υπογράμμισε ότι στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ από 20.654 υποθέσεις, μόνο 25 έχουν ελεγχτεί γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δεσμευμένες με συμφέροντα. «Εμείς μόνη δέσμευση είναι με το λαό, είναι μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Αυτή την υποστήριξη ζήτησα χθες και έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου. Θα φανεί όμως από την πορεία», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα και έκανε λόγο για κλίμα φόβου που δημιουργείται από οργανωμένα συμφέροντα που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας για να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
«Ματαιοπονούν όσοι εξυπηρετούν τέτοια σενάρια, κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Εμείς δόξα το λαό και δόξα το Θεώ την υποστήριξη αυτή την έχουμε και θα πάμε πολύ μακριά.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία κατάθεσης των μέτρων, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το συνολικό πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup και μόλις υπάρξει αυτό θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε που αφορούν τα κέρδη 1.9 δισ. που ανήκουν στην Ελλάδα, είτε χρημάτων σταδιακά από τα υπολειπόμενα, των 7.2 δις ευρώ. «Με τις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει δυνατότητα από πλευράς ΕΚΤ που είναι οργανισμός λειτουργεί με δικούς του κανόνες, θα κρίνει, θα αξιολογήσει και θα προχωρήσει στις δικές του κινήσεις».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. «Χθες ξεδιαλύναμε κάτι σημαντικό, όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ευκαιρία σε μια τετ α τετ συνάντηση με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολαντ να τους ρωτήσω αν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης και αν ζητούν από εμένα να εφαρμόσω ότι δεν μπόρεσε ο Σαμαράς. Η απάντηση ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ζητάμε τις δικές σας προτάσεις να έχει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, αλλά με άλλο δημοσιονομικό πρόσημο προσθέτω εγώ».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το έργο αλλά και την τακτική του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη. «Νομίζω πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και οι αντιθέσεις έχουν ισχυρό πολιτικό φορτίο. Δεν έχει νόημα ούτε να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση, ούτε να έχουμε στο μυαλό ότι υπάρχει ελληνογερμανική κόντρα», είπε.
Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν είναι μονομερής ενέργεια και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στις επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης με την Ελβετία προκειμένου να ελεγχθούν καταθέσεις Ελλήνων που δεν έχουν φορολογηθεί. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στην Αθήνα επίσκεψη του υπουργού επικρατεία Ελβετίας να προχωρήσουμε επιτέλους σε μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
«Αισίως ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά εξαντλητικό για όλους διήμερο. Σε αυτή τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι ελληνική κυβέρνηση και εταίροι της σέβονται απολύτως συμφωνία Euroghroup 20ης Φεβρουαρίου. Και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση που έγινε χθες βράδυ, βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και στην ουσία προστατεύσαμε τη συμφωνία αυτή.
Επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε στις ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους. Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία. Στη συνάντηση επιβεβαιώσαμε κάτι εξαιρετικά κρίσιμο. Ότι έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση, την ίδια, πάνω στη συμφωνία 20ης Φλεβάρη.
Τι σημαίνει πρακτικά. Δεν υπάρχει Πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακα μέτρα όπως αυτά περιλαμβάνονταν στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη. Για τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές οι ελληνικές αρχές θα έχουν απόλυτη ευθύνη νομοθέτηση και υλοποίησή τους.
Ξεκαθαρίσαμε και θέμα διαδικασίας. Συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών. Αυτό που θεωρώ σημαντικό, κλείνοντας αυτή τη δύσκολη διαδικασία και περνώντας σκαμπανεβάσματα τελευταίου καιρού την εναλλαγή και ψυχολογικών διαθέσεων στην κοινή γνώμη, ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση, αλλά εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Διαπρατευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε.
Έχουμε ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις όχι για να φέρουμε μόνο κανονικότητα στη χώρα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη ότι στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε στο ανώτερο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων να την αντιμετωπίσουμε, δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο αλλά ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και άφησε τεράστιες πληγές.
Η νομοθέτηση νομοσχεδίων για ανθρωπιστική κρίση και οφειλές είναι προς αυτή την κατεύθυνση, της κοινωνικής σωτηρίας και φυσικά αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ, που αφορούν στο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε μαζί την περασμένη Παρασκευή. Έδωσε εντολή για ενεργοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης και ανεργίας, ύψους δύο δις. ευρώ το 2015. Έχουμε ένα θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Πολλοί είχατε διαφορετική αίσθηση. Όχι μόνο φεύγουμε πιο αισιόδοξοι, αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, συνεννόησης, παρά γεγονός ότι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσμενείς
Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε γοργά σε αποφάσεις που θα άρουν τα προβλήματα της χρηματοδοτικής ικανότητας της οικονομίας. Το γεγονός ότι φεύγουμε με ένα πρόγραμμα δύο δις για ανθρωπιστική κρίση και ανεργία είναι θετικός αποτέλεσμα. Το κρίσιμο λοιπόν είναι να συνεχίσουμε στην ορθή υλοποίηση γι αυτό χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία σε πολιτικό, θεσμικό πλαίσιο, με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και να προχωρήσουμε σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που προχωρούσε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια».
Πότε θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις;
«Είναι λάθος να βάζουμε στους εαυτούς μας χρονικά όρια, διότι αν τα υπερβείς είσαι αναγκασμένος να δεχτείς αρνητική κριτική. Συμφωνήσαμε όλοι να μην πούμε θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, Παρασκευή αλλά να ξεκινήσουμε συντονισμένα την προσπάθεια να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η απάντησή μου, το συντομότερο δυνατό να κατατεθεί λίστα μεταρρυθμίσεων και να συγκληθεί το Eurogroup για χρηματοδότηση. Να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία μας.
Οι υποχρεώσεις μας προς πολίτες και τρίτους είναι απολύτως διασφαλισμένες, κανένα πρόβλημα και με τις καταθέσεις. Να απευθυνθώ στους Έλληνες και να ζητήσω να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση... ξέρουμε πολλοί θα υπάρξουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Καλούμε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι σε προκλήσεις και προειδοποιούμε όλους όσοι προσπαθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσχώματα σε αυτή τη πορεία ανασυγκρότησης της χώρας».
Ας ξεχάσουν τα πλεονάσματα του 3%
«Πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα, γιατί θα δημιουργηθούν, όχι με πρόθεση, παρανοήσεις. Επαναλαμβάνουμε: Ξεχάστε δεσμεύσεις προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει μέιλ Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 %, αλλά για κατάλληλο με συνθήκες οικονομίας πρωτογενές πλεόνασμα.
Πιστεύουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυξήσεις ΦΠΑ στα φάρμακα, στα νησιά, μειώσεις στις συντάξεις, αυτά τα υφεσιακά μέτρα τελείωσαν. Τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Στόχο έχουμε να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, 1-1.5% στο τέλος 2015. Αν αποκατασταθεί γρήγορα ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχουμε και ανάπτυξη με τα πακέτα της Κομισιόν και θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα τα αποτελέσματα.
Είχαμε τονίσει πριν τις εκλογές ότι με την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα πάψουν να πληρώνουν επιτέλους στην Ελλάδα τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α. που θα μεταφέρουν το κόστος από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους στο λογαριασμό. Χθες με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις νομοθετήσαμε για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα και ζήτησα υποστήριξη εταίρων σε αυτό.
Εξήγησα ότι η περιβόητη λίστα Λαγκαρντ από 2Ο65 υποθέσεις μόνο 25 έχουν ελεγχθεί, γιατί συνέβη οι προηγούμενες κυβερνήσεις να είναι δεσμευμένες στα συμφέροντα. Εμείς μόνη δέσμευση που έχουμε είναι με το λαό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία η Ελλάδα να αλλάξει κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Αυτή την υποστήριξη ζήτησα χθες και έχω αίσθηση σε αυτό το σημείο έπεισα τους συνομιλητές μου. Θα φανεί όμως από την πορεία».
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει σημασία να δούμε πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, όχι να γυρνάμε στο παρελθόν. Υπήρξε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης για τα τεχνικά κλιμάκια, που διατυπώθηκε στο μεγαλείο του με αντίφαση: από τη μια Σουλτς και Γιούνκερ να λένε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστική κρίση και κάποια στελέχη θεσμών να σηκώνουν κόκκινη κάρτα.
Χθες, διατυπώθηκε η βούληση όλων, η κοινή διάθεση να προχωρήσουμε. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση και εμείς πρέπει να ρολάρουμε να βρούμε τους ρυθμούς μας, αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά όχι μόνο για εμάς που δεν είχαμε την εμπειρία, αλλά για κάθε κυβέρνηση. Νομοθετούμε εμείς, δεν δεχόμαστε email, δεχόμαστε συμβουλές, αλλά έχουμε την τελική κρίση και την ευθύνη για οτιδήποτε νομοθετηθεί».
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε μια σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε από δημοσιογράφους:
Ποια είναι η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα, πόσο χρόνο έχετε;
«Έχω απαντήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Και στο βαθμό που χθες επιβεβαιώσαμε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα σε πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δεσμεύσεων, πολύ σύντομα θα κινηθούν και οι διαδικασίες και άμεσης αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν για τον εξής λόγο: Η Ελλάδα δεν εκταμίευσε δόσεις από το προηγούμενο καλοκαίρι εξαιτίας αδυναμιών προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό είναι πραγματικότητα ότι ενώ δεν παίρνουμε, αποπληρώνουμε δόσεις, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα... καλή ώρα Δευτέρα και Παρασκευή στο ΔΝΤ, δεν μας δημιουργεί και δεν πρέπει να δημιουργείτε κλίμα, καμίας ανησυχίας. Έπρεπε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση συμφωνίας, για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την μακροπρόθεση, αλλά και την μεσοπρόθεσμη ρευστότητα γιατί έχουμε ευθύνη».
Πώς ήταν το κλίμα;
«Ζεστό... φιλικό και ουσιαστικό. Βασική αρχή του διαλόγου είναι να προσπαθείς να καταλάβεις τον άλλο. Εγώ έχω μια βασική αρχή στις συζητήσεις, την ειλικρίνεια. Με ειλικρίνεια έθεσα στόχους στους εταίρους, στους εκπροσώπους των θεσμών και στους δύο αρχηγούς των πιο σημαντικών κρατών της Ένωσης και νομίζω υπήρξε αλληλοκατανόηση και υπάρχει ευκαιρία να ανοικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν έχουμε ή ότι λύσαμε τις διαφορές. Πρέπει όμως να ξέρουμε που διαφωνούμε. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, όπως μου είπε η Ανγκελα Μέρκελ, παρά να συζητάνε οι άλλοι για εμάς».
Για την απομάκρυνση του κινδύνου πιστωτικού γεγονότος και για όσους σαμποτάρουν την προσπάθεια
«Στις 50 μέρες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές ότι την επόμενη εβδομάδα τελειώνουν τα διαθέσιμα, δεν πληρώνουμε κλπ. Κάθε μέρα τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Έχουμε συνηθίσει, το ίδιο συνήθισε και ο λαός. Είναι άλλο να βρίσκεσαι σε μια διαπραγμάτευση και να θέλεις να φέρεις θέσεις πιο κοντά. Υπό αυτή τη θέση να δημιουργείται κλίμα φόβου και οργανωμένα συμφέροντα να λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας για να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Θεωρώ ότι ο λαός δεν δίνει βαρύτητα σε τέτοια δημοσιεύματα. Τη στιγμή που εσείς χθες μεταφέρατε ένα κλίμα φόβου για αποτυχία στις συνομιλίες, όλα τα πρωτοσέλιδα ίδια οσμή έβγαζαν, οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν στο φως της δημοσιότητας και έδιναν 20% διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και συντριπτική στήριξη στην προσπάθεια κυβέρνησης.
Ματαιοπονούν όσοι εξυπηρετούν τέτοια σενάρια, κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή κυβέρνησης, Κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του λαού. Εμείς δόξα το λαό και δόξα το θεό την υποστήριξη αυτή την έχουμε και θα πάμε πολύ μακριά».
«Μου ζητάτε να εφαρμόσω μέτρα που δεν έκανε ο Σαμαράς;»
«Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία θα καταθέσουμε το συνολικό πακέτο προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, μετά από κοινή επεξεργασία, στο eurogroup... θα κατατεθούν στο Eurogroup και μόλις γίνει αυτό θα είναι δυνατή μια σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε που αφορούν τα κέρδη 1.9 δις που ανήκουν στην Ελλάδα, είτε χρημάτων σταδιακά τα υπολειπόμενα, των 7.2 δις ευρώ.
Με τις αποφάσεις αυτές θα υπάρχει δυνατότητα από πλευρά ΕΚΤ που είναι οργανισμός που λειτουργεί με δικούς του κανόνες, να κρίνει, να αξιολογήσει και να προχωρήσει στις δικές του κινήσεις. Στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους απομένει να ολοκληρώσουμε το συντομότερο αυτή τη διαδικασία.
Στο δεύτερο σκέλος δεν έγινε καμία συζήτηση στην ουσία του περιεχομένου των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε μια συζήτηση να ξεδιαλύνουμε τη διαδικασία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διατυπώσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε μπροστά. Αφορά λοιπόν την κυβέρνηση και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Χθες ξεδιαλύναμε κάτι σημαντικό, όχι υφεσιακά μέτρα. Είχα την ανάγκη σε μια τετ α τετ με Μέρκελ και Ολαντ να τους ρωτήσω αν υπάρχει θέμα 5ης αξιολόγησης. Ζητάτε από εμένα να εφαρμόσω ότι δεν μπόρεσε ο Σαμαράς;
Η απάντηση ήταν: ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ζητάμε οι δικές σας προτάσεις να έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, αλλά με άλλο δημοσιονομικό πρόσημο προσθέτω εγώ».
«Ο Βαρουφάκης έχει τη στήριξη της κυβέρνησης»
Νομίζω πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και οι αντιθέσεις έχουν ισχυρό πολιτικό φορτίο. Δεν έχει νόημα ούτε να προσωποποιούμε την αντιπαράθεση, ούτε να έχουμε στο μυαλό ότι υπάρχει ελληνογερμανική κόντρα.
Όχι υπάρχει πολιτική κόντρα, έχουμε την Ε.Ε. με φιλελεύθερη κατεύθυνση και μια κυβέρνηση εκτός νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, αυτό δημιουργεί μια πολιτική σύγκρουση.
Υπάρχουν κόντρες, διαφωνίες... η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι μια δύσκολη θέση. Όποιος και αν ήταν θα δεχόταν πυρά, υπήρξε μια προσπάθεια αποδόμησης και συνεχίζεται.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών στην προσπάθειά που λειτουργεί συλλογικά η κυβέρνηση και υπ΄ αυτή την έννοια μπορεί να συζητούνται στο περιθώριο κάποια δημοσιεύματα. Προφανώς όμως δεν υπήρξε ούτε νύξη για το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, πως θα μπορούσε άλλωστε; Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Όπως δεν μπορώ να φανταστώ εγώ να σχολιάσω ποιον θα έχουν υπουργό ο Ολάντ ή η Μέρκελ κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορώ να φανταστώ ή να δεχτώ εγώ να μου πουν ποιον θα έχω υπουργό»
Εκλεγμένοι με εκλεγμένους και τεχνοκράτες με τεχνοκράτες
Δεν μπορώ να σχολιάσω μια δήλωση που δεν γνωρίζω, αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε με μια ανάρτηση στο Twitter ότι χαιρέτισε την χθεσινή απόφαση, την επαναβεβαίωση και είναι έτοιμος να προχωρήσουμε γοργά στην υλοποίηση.
Το υπουργείο οικονομικών δήλωσε έτοιμο να ανταποκριθεί στον κατάλογο όχι των μεταρρυθμίσεων, αλλά τον πληροφοριών που ζητούν τα κλιμάκια, για τη διαμόρφωση συνολικής εικόνας. Αυτή τη διαδικασία, βεβαίως και θα τη βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς της επέλασης στα υπουργεία και των συνεντεύξεων ανακρίσεων πολιτικών. Εκλεγμένοι με εκλεγμένους, τεχνοκράτες με τεχνοκράτες. Αυτή είναι η αρχή μας.
Για Ντράγκι και ομόλογα
Ο κ. Ντράγκι συμμετείχε συμβουλευτικά στη συζήτηση, αλλά δεν είναι πολιτικός, δεν είναι εκλεγμένος πολιτικός και δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο. Δεν είναι δυνατό να εμπλακεί σε μια συζήτηση που αφορά έναν αναγκαίο πολιτικό διάλογο για να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας που πρέπει να τηρηθεί ώστε η ΕΚΤ να αποκαταστήσει το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε χθες στον πολιτικό διάλογο τις παρανοήσεις, τα όποια γκρίζα σημεία και συμφωνήσαμε στη διαδικασία και βέβαια ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχοντας παρακολουθήσει αυτή τη συζήτηση, βγήκε πολύ περισσότερο αισιόδοξος από ότι ήταν όταν μπήκε.
Για μονομερείς ενέργειες
Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Το κυρίαρχο ελληνικό κοινοβούλιο έχει δικαίωμα να νομοθετεί, όταν έχει ενημερώσει θεσμούς και κυρίως την ελληνική κοινωνία. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση αποφασίζουμε και διατάζουμε, είμαστε μια κυβέρνηση που μέσα σε 55 μέρες διαπραγματεύεται σε σκληρό πλαίσιο και ετοίμασε μεταρρυθμίσεις και νομοθετεί.
Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος σε αυτό το επίπεδο, με δημοκρατικό τρόπο και με διάλογο. Αυτή η πίεση δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας, ούτε τη διάθεσή μας να κυβερνήσουμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία που επικρατούσε που έλεγε ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα πρέπει να μη νομοθετούν και να αντικαθιστούν τους εκλεγμένους οι τεχνοκράτες. Αυτό είναι μια επιτυχία όλης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας. Αυτή η νοοτροπία πυροδοτούσε αντιδημοκρατικά και αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι επιτυχία για όλη την Ευρώπη.
Ποιες μεταρρυθμίσεις θα έρθουν άμεσα Βουλή
Χθες στην Ελληνική Βουλή πέρασε νομοθεσία για τις τριγωνικές συναλλαγές που χτυπά συντεταγμένα τη διαδικασία φοροδιαφυγής εταιρειών που έχουν δραστηριότητες σε χώρες με χαμηλό συντελεστή φορολογίας αποφεύγοντας να φορολογηθούν. Τη μεγάλη επιτυχία την κάναμε χθες,... έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σε μια σειρά τέτοιων παρεμβάσεων. Ο κ. Νικολούδης έχει εξαγγείλει μια σειρά δράσεις για να αντιμετωπίσουμε συστηματικά τη φοροδιαφυγή. Ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει ως αρχή στο ξέπλυμα χρήματος μια σειρά υποθέσεων και εντόπισε πολίτες που οι καταθέσεις τους δεν είχαν καμία αντιστοιχία με το πόθεν έσχες τους. Μια συσσωρευμένη φοροδιαφυγή ίσως πάνω από 2 δις. Μπορούμε μέσα στον επόμενο χρόνο να συγκεντρώσουμε πάνω από 800 εκ από αυτές τις δραστηριότητες.
Να σας πω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε στην Αθήνα την επίσκεψη του υπουργού επικρατείας της Ελβετίας να προχωρήσουμε επιτέλους σε μια ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και σε συμφωνία που αφορά στις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία που δεν έχουν φορολογηθεί. Μια συμφωνία που έκανε η Ιταλία και είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν έθεσαν προτεραιότητα να το κάνουν. Εμείς , πολύ σύντομα, θα δείτε ότι έχουμε επεξεργαστεί πρωτοβουλίες ώστε μεταρρυθμίσεις με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με δημοσιονομικό αποτέλεσμα.