Στρατούλης: Ακύρωσα έτοιμες μειώσεις συντάξεων!
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Στρατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βρήκα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπολογίσει 395,5 εκατ. ευρώ από μείωση σε συντάξεις και εφάπαξ, 100 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ και 2 εκατ. ευρώ από μείωση στις κύριες συντάξεις. Ετοιμάζονταν να αφαιρέσουν 500 εκατ. ευρώ. Εμείς δεν θα τα αφαιρέσουμε από συνταξιούχους και θα τα αναπληρώσουμε από τα 400 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουμε από ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία».
Άμεση ήταν η απάντηση ωστόσο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γιάννη Βρούτση να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του υπουργού «παραμύθια», εξηγώντας ότι «κανείς δεν μιλά για μειώσεις αλλά για βιωσιμότητα. Οι δύο ρήτρες φέρνουν δικαιοσύνη και διαφάνεια».
Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα αποβεί ευεργετικό για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε επίσης στην ομιλία του ο Δημήτρης Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης δήλωσε και πάλι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακουμπήσει ούτε ένα ευρώ απ' τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης γιατί η περιουσία είναι των ίδιων των ασφαλισμένων».
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, τα αναμενόμενα έσοδα από την ένταξη οφειλετών στις ρυθμίσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 400 επιπλέον εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση και 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
«Δεν νομίζω πως είναι για πέταμα αυτά τα χρήματα. Και έχουμε εξαιρέσει απ' τη διαγραφή προστίμων, πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ ανέδειξε στην ομιλία του ρύθμιση του άρθρου 31, που καλύπτει παρατηρήσεις του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δ. Καμμένου, και που θεσπίζει την αλληλέγγυα ευθύνη των διευθυνόντων συμβούλων και προέδρων των υπό πτώχευση επιχειρήσεων, ώστε να μην κρύβονται πίσω από ηλικιωμένους «αχυρανθρώπους» για την καταβολή αποζημιώσεων.
Απέναντι στις παρατηρήσεις που διατύπωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την κύρια ρύθμιση του νομοσχεδίου (ανάγκη διάκρισης των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ανάμεσα σ' αυτούς που όντως αδυνατούν να πληρώσουν και εκείνους που αμέλησαν συνειδητά την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, είχε προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ), ο κ. Στρατούλης απάντησε πως το νομοσχέδιο επιτρέπει μεν την ένταξη των συγκεκριμένων οφειλετών στα ευεργετήματά του, αλλά ταυτόχρονα «καταργεί και χαριστικές ρυθμίσεις που υπήρχαν σε προηγούμενο νομοσχέδιο του 2011, και που έδινε το δικαίωμα ρυθμίσεων για τετρακόσια χρόνια».
Τέλος, ο κ. Στρατούλης, ανταποκρινόμενος και σε προτροπή του Γιάννη Βρούτση (ΝΔ) και άλλων βουλευτών, ανακοίνωσε και την αύξηση των κλιμάκων αποπληρωμής των οφειλών από τρεις σε πέντε, καθώς και την ένταξη της τρέχουσας οφειλής του Φεβρουαρίου στη ρύθμιση.
«Η κυβέρνηση όχι απλώς θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της κατά γράμμα, αλλά το εφαρμόζει ήδη κατά γράμμα», παρατήρησε.