Τρ. Αλεξιάδης: Στο ΥΠΟΙΚ κυνηγάμε την εντύπωση κι όχι την ουσία

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο Newsbomb.gr, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων, Τρύφωνας Αλεξιάδης, το ποσοστό είσπραξης προστίμων, βεβαιωμένων οφειλών κτλ., είναι κάτω του 5%! Την ίδια ώρα, τα ανείσπρακτα πρόστιμα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αγγίζουν τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών!

Τρ. Αλεξιάδης: Στο ΥΠΟΙΚ κυνηγάμε την εντύπωση κι όχι την ουσία
5'

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟ NEWSBOMB – ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ… ΑΖΗΤΗΤΑ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Κι αυτό δεν είναι το μόνο που αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων και πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

«Στο υπουργείο Οικονομικών κυνηγάμε την εντύπωση και όχι την ουσία», μας λέει και μας γυρίζει πίσω, στην εποχή που μπήκαν οι Τροϊκανοί στο υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας μας ότι είναι μία από τις βασικές αιτίες για το ότι δεν εισπράττονται τα πρόστιμα.

«Ήταν οι γνωστοί στόχοι που είχαν βάλει στους ελεγκτές. Θα βεβαιώνεις π.χ., θα αναλαμβάνεις π.χ., δέκα υποθέσεις το μήνα και θα βεβαιώνεις τόσους φόρους. Τι συνέβαινε, λοιπόν. Έβρισκαν ψόφιες εταιρείες ή πεθαμένες ή που δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν με τίποτα και επέβαλλαν μεγάλα πρόστιμα τα οποία και δεν υπήρχε περίπτωση να εισπραχθούν ποτέ. Όμως, με αυτόν τον τρόπο πετύχαινε τους "στόχους" που είχαν θέσει οι Τροϊκανοί»!

Αλλά, αποτέλεσμα μηδέν! Τον ακούμε με προσοχή κι αναρωτιόμαστε: Έτσι γινόταν το συμμάζεμα τόσα χρόνια που κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι πάμε προς το καλύτερο, ότι είμαστε ένα βήμα πριν βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο;

Μάλιστα, ο Τρ. Αλεξιάδης μας παρέπεμψε και στο παράδειγμα της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής. «Πήγαν και βεβαίωσαν πέντε δισεκατομμύρια φόρους σε μια εταιρεία με μηδέν περιουσιακά στοιχεία! Με ποια λογική; Θα εισπραχθούν αυτά ποτέ;»

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ

Αυτήν τη στιγμή, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι 107 άνθρωποι. Ο καθένας τους, τονίζει ο Τρ. Αλεξιάδης έχει υπό την ευθύνη του «εκατόν με εκατόν πενήντα υποθέσεις να ελέγξει».

Πάμε τώρα και στην απίστευτη καθημερινότητα αυτών των ελεγκτών από τη δουλειά των οποίων κρέμονται τα Δημόσια Έσοδα μιας χώρας σε οικονομικό πανικό.

«Στο τετραώροφο κτίριο του ΣΔΟΕ δεν υπάρχει φωτοτυπικό ανά όροφο, παρά μόνο ένα μηχάνημα στον τέταρτο. Εκεί μαζεύονται ουρά οι ελεγκτές για να βγάλουν φωτοτυπίες. Γιατί; Διότι δεν προβλέπονται τα έγγραφα του ΣΔΟΕ να πηγαίνουν ηλεκτρονικά, ούτε στο δικαστήριο, αλλά ούτε και στον ίδιον τον φορολογούμενο!», εξηγεί και προσθέτει την αφοπλιστική ατάκα:

«Πάντως, για την «ιστορία», αναφέρω πως ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι σήμερα μπει λουκέτο στο ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές του θα έχουν δουλειά για τα επόμενα δέκα χρόνια!»

Το αδιέξοδο ενός διαλυμένου συστήματος

«Διαχρονικά στο υπουργείο Οικονομικών, λείπει ο προγραμματισμός. Μην ακούτε αυτά που λένε: πιάστηκε ο τάδε γιατρός ή ο τάδε αστρολόγος. Εδώ και χρόνια βγαίνουν τα ίδια και τα ίδια», επισημαίνει ο Τρ. Αλεξιάδης.

Από την άλλη, βέβαια, σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η δραματική έλλειψη προσωπικού, η αποψίλωση των υπηρεσιών. Εννέα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στις εφορίες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, με πολύ χαμηλότερα ποσοστό φοροδιαφυγής, με πολύ μικρότερα σύνορα κτλ., εργάζονται στην εφορία 15.000 άνθρωποι.

«Από την εποχή που η Τρόικα ξεκίνησε να διοικεί το υπουργείο Οικονομικών έχουμε αυτά τα χάλια και πιστεύω ότι η διάλυση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού, θέλει να οδηγήσει σε μία λογική μετακίνησης της φορολογικής είσπραξης από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες. Εάν απλά οι κύριοι που ήρθαν εδώ το 2010 αντέγραφαν αυτό που γίνεται στη χώρα μας, τώρα δε θα αντιμετωπίζουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε», εξηγεί ο Τρ. Αλεξιάδης και επιμένει: «Αρκεί να αντιγράψουμε το σύστημα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας».

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα.

Πάντως, αυτό που συμβαίνει πέρα από το αδιέξοδο στην είσπραξη προστίμων, βεβαιωμένων οφειλών κτλ., είναι κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα.

-Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι αν έχετε ένα ακίνητο, σας έρθει η δόση του ΕΝΦΙΑ π.χ., 109,8 ευρώ κι αντί να πληρώσετε το ακριβές ποσό, δώσετε 110 ευρώ, θα μπλοκάρετε ένα ολόκληρο σύστημα κι εκτός αυτού, δε θα μπορείτε να πάρετε φορολογική ενημερότητα! Όχι γιατί χρωστάτε, αλλά γιατί πληρώσατε 0,20 λεπτά παραπάνω!

Δεν είναι δείγμα ακραίας υπερβολής. Το παράδειγμα είναι καθ' όλα πραγματικό. Εάν, λοιπόν, έχετε πληρώσει επιπλέον 0,20 λεπτά στη δόση, αυτό το ποσό δεν θα περάσει αυτόματα στην επόμενη κτλ., αλλά θα πρέπει να ξαναπάτε στην εφορία, να κάνετε αίτηση, η αίτηση σας να πάει στο αρμόδιο τμήμα, να προστεθεί σε ακόμη 3.000(!) αντίστοιχες υποθέσεις –ναι, σωστά διαβάσατε- όλο αυτό το πακέτο να υπογραφεί, να έρθει η ενημέρωση από την τράπεζα, να ξαναπάει όλο το πακέτο στο αρμόδιο Τμήμα για τελικές υπογραφές και στη συνέχεια να ενημερωθεί το TAXIS!

-Ας πούμε, πάλι, ότι δεν έχετε πληρώσει παραπάνω 0,20 λεπτά τη δόση του ΕΝΦΙΑ και δεν έχετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Έχετε, όμως, μια επιχείρηση στη Ρόδο και πρέπει να επισκεφθείτε τον ΣΔΟΕ στο νησί για να καταθέσετε ένα έγγραφο για παράδειγμα. Ξέρετε τι θα συμβεί στη συνέχεια; Το ΣΔΟΕ της Ρόδου θα επικοινωνήσει με το ΣΔΟΕ της Αθήνας κι αν είναι εύκαιρος ο υπάλληλος τότε θα σας βγάλει αριθμό πρωτοκόλλου! Κι όλα αυτά διότι επί εποχής πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρη, το ΣΔΟΕ της Ρόδου δεν είναι διεύθυνση, αλλά Τμήμα.

Έτσι, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον φορολογικό εισπρακτικό επί Τρόικας.

«Είναι σαν να βάζεις ένα Fiatάκι για να μεταφέρει ένα κοντέινερ», αναφέρει πολύ εύστοχα ως επίλογο στην κουβέντα μας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή