Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ: Τι προτάθηκε από τα στελέχη
Υπήρξαν πολλά στελέχη που συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου για τις διαδικασίες γύρω από το συνέδριο και αρκετά στελέχη που διαφώνησαν.
Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν ετίθετο θέμα ψηφοφορίας διότι η διαδικασία δεν ήταν συνεδρίαση οργάνου που λαμβάνει αποφάσεις.
Πάντως, μετά το τέλος της συνεδρίασης διατυπώθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το εαν ελήφθησαν αποφάσεις ή όχι. Τελικά, με διευκρινίσεις που εδόθησαν τόσο από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη όσο και από την πλευρά εκείνων που εξέφρασαν διαφωνίες υπήρξε σύγκλιση στο ότι καμία τελική αποφαση δεν υπήρξε.
Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε «βαθιά πολιτική και όχι διαδικαστική διαφωνία», ζητώντας αμιγώς πολιτικό συνέδριο, τασσόμενη κατά της εκλογής οργάνων από το συνέδριο και της πολιτικής δέσμευσης της νέας ηγεσίας. Υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μια διαδικασία διαδοχής χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία»
Κατά την τοποθέτηση του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, μια νέα σχέση, μια νέα εμπιστοσύνη» και πως το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μία τομή. Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος εξέφρασε και ο Θανάσης Χειμωνάς κατά την τοποθέτησή του.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι από το συνέδριο θα πρέπει να βγει μια απόφαση για τα επόμενα βήματα που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ένα ιδρυτικό συνέδριο για μια νέα ευρύτερη παράταξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στις διαδικασίες και στα μητρώα.
Υπέρ συνεδρίου που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην παράταξη τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νάσος Αλευράς, Γιώργος Φλωρίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Σαλαγιάννης.
Υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο Ανδ. Λοβέρδος τόνισε ότι τα διαδικαστικά θέματα πρέπει να λύνονται με βάση την ομοφωνία και με προσυνεννόησεις, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και είπε «να προχωρήσουμε ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, πολυτασικό»
Μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν σε υψηλούς τόνους με την εισήγηση για το συνέδριο, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε σεβασμό του καταστατικού ή ομόφωνη απόφαση, σχολιάζοντας πως «ή θα λειτουργήσουμε από την αρχή και θα φτιάξουμε το σπίτι μας ή θα φύγουμε και οι ίδιοι».
Εκτενή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και αυτό θα εξυπηρετήσει ο δρόμος προς το Συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου» και μίλησε για συνέδριο για την επαναθεμελίωση των ιδεών, των θέσεων και της θεσμικής λειτουργίας της Παράταξης".