«Γράψε – Σβήσε» με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων
Πυρετώδεις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμαστεί η λίστα ή μέρος αυτής μέχρι τη Δευτέρα, με σκοπό να τις παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Για τον λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία των Γ. Δραγασάκη και Γ. Βαρουφάκη, η οποία διήρκεσε πέντε ώρες και αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα.
Το «παρών» έδωσε και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να υπάρχει ο ανάλογος συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό νομοθετικά οι μεταρρυθμίσεις.
Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η νέα λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήρως κοστολογημένα μέτρα, στα οποία θα περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης, ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργούν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία, καθώς τονίζουν πως πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν στόχο να πατήσει στα πόδια της η ελληνική οικονομία και παράλληλα να... ικανοποιηθούν οι δανειστές ώστε να δώσουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των χρημάτων που θα δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Πηγές των θεσμών υποστηρίζουν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δράση με ταχύτητα και αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε υπάρχει η δυνατότητα να συνεδριάσει το Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να συμφωνηθούν οι συνθήκες και οι όροι εκταμίευσης των δόσεων του δανείου.
Τι θα περιλαμβάνει η λίστα μεταρρυθμίσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό έγγραφο θα είναι δεκασέλιδο, ενώ θα έχει ομαδοποιημένες και με λεπτομέρειες τις μεταρρυθμίσεις. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα υπάρχουν σε αυτό πέντε μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ισάριθμα για το Δημόσιο.
Έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και στην αποτελεσματικότητας τους στο πεδίο των εσόδων, καθώς θα πρέπει να υπηρετούν το στόχο του «λογικού πρωτογενούς πλεονάσματος». Στη λίστα με κάποιο τρόπο θα υπάρχει περιγραφή και της βούλησης για ιδιωτικοποιήσεις με το μοντέλο των διεθνών συνεργασιών που θα αποφέρουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν πόρους στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τις εξής παρεμβάσεις:
1. Δημοσιονομικά: Θα πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού φέτος και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ (όπως η αύξησή του σε «πλούσια» νησιά κ.λπ.), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές, η αύξηση της φορολογίας στους «πλούσιους» κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θεωρούνται «σκληρά».
2. Διαρθρωτικά: Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στον δημόσιο τομέα εν γένει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι ψηλά στην ατζέντα.
3. Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ υπό εξέταση είναι και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, θέμα προς διευκρίνιση παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.
4. Ασφαλιστικό: Το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση είναι θέματα στα οποία οι δανειστές θέλουν διευκρινίσεις.
5. Εργασιακά: Η αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO), όπως η επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -σε συνεργασία με το ILO-, είναι τα βασικότερα ζητήματα για τα οποία οι δανειστές θα θελήσουν εξειδίκευση των κυβερνητικών προθέσεων.
Η ελληνική πλευρά δια στόματος του πρωθυπουργού διαμηνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.