Μέρκελ σε Τσίπρα: «Διάλεξε στρατόπεδο»
ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - ΤΑ DEALS ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η συνάντηση των δυο ηγετών δεν είναι καθόλου εθιμοτυπική αφού όπως αποκάλυψε η Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής θέλει να ρωτήσει τον Τσίπρα:
«Εξακολουθείτε να θέλετε τη βοήθειά μας;». Το δίλημμα που θα θέσει απόψε, Δευτέρα (23/03/2015) στον πρωθυπουργό είναι το ακόλουθο: «Διάλεξε με ποιο στρατόπεδο θα πας... εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε».
Είναι πάντως προφανές ότι και οι δυο πλευρές επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δήλωση της κυρίας Μέρκελ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τσίπρα ότι είναι καλύτερα να τα λένε κατ’ ιδίαν και όχι μέσω τρίτων.
Στο κρίσιμο τετ-α-τετ ο πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων και δανειστών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το νομοθετικό έργο και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι καθ’ υπόδειξη των δανειστών με μέτρα μνημονικού χαρακτήρα.
Το τι θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την κυρία Μέρκελ και το τι μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει, είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι τι θα ζητήσει η κ. Μέρκελ από τον Τσίπρα και ποια διαπραγματευτικά όπλα θα χρησιμοποιήσει το Βερολίνο.
Με βάση τα δεδομένα και τις προθέσεις που έχει αποκαλύψει η ίδια η κυρία Μέρκελ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις διακρατικές οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών.
Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη από το πολιτικό φλερτ που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.
Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κυρία Μέρκελ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει «στρατόπεδο» βάζοντάς του παράλληλα το δέλεαρ της οικονομικής βοήθειας με ευνοϊκούς όρους. Παράλληλα θα του υπενθυμίσει ότι ο μόνος φορέας που έχει βοηθήσει εμπράκτως την Ελλάδα μέσω χρηματοδότησης είναι η Ε.Ε. και όχι το Πεκίνο ή η Μόσχα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ θα διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό πως το Βερολίνο επιθυμεί την Ελλάδα εντός ευρωζώνης και πως είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και με τρίτο πακέτο χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση αρκεί η Ελλάδα να προχωρήσει γοργά στις αποκρατικοποιήσεις και στα έργα που έχουν «παγώσει» και για τα οποία ενδιαφέρονται εταιρείες Γερμανικών συμφερόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανόν η Γερμανίδα Καγκελάριος να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι για υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής που αφορούν Γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Τα «αγκάθια» που δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του Βερολίνου είναι μεταξύ άλλων:
- Η υπόθεση των υποβρυχίων και η πώληση του Σκαραμαγκά
- Τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστικές
- Η υπόθεση της Siemens
Για αυτές τις περιπτώσεις η Καγκελάριος αναμένεται να ζητήσει να «κλείσουν» το ταχύτερο δυνατόν, κάτι που είχε ζητήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πέραν των παραπάνω υπάρχουν βεβαίως και τα deals των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα που «έτρεχαν» τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη του απεσταλμένου της Μέρκελ, του Φούχτελ.
Στο πλαίσιο των διμερών οικονομικών σχέσεων η κυρία Μέρκελ θα ζητήσει να τρέξουν με γρηγορότερους ρυθμούς:
- Η εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
- Οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών στους ΟΤΑ και στην διαχείριση των Δήμων
- Η διαχείριση των απορριμμάτων – ένα από τα πιο κερδοφόρα project
- Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις των Γερμανών στην ιδιωτική εκπαίδευση
- Η εμπλοκή γερμανικών εταιρειών σε ζητήματα βιολογικών καλλιεργειών
- Τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα θέματα των υδατικών πόρων, projects που επίσης απασχολούν σφόδρα τους Γερμανούς
- Οι δραστηριότητες γερμανικών εταιρειών στο χώρο της Υγείας, αφού είναι γνωστό ότι μεγάλες πολυεθνικές πίσω από τις οποίες κρύβονται γερμανικές τράπεζες διεκδικούν την δημιουργία μονοπωλιακών καρτέλ στα ελληνικά νοσοκομεία.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα παραπάνω θέματα η κυρία Μέρκελ τα είχε θέσει εξίσου ευθέως και στον Αντώνη Σαμαρά σε δυο κατ ‘ ιδίαν συναντήσεις που είχαν και στην Αθήνα και στο Βερολίνο.
Απόψε, είναι βέβαιον ότι θα τα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά στον Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη μεριά η σημερινή συνάντηση θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει επιτακτικά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει θέμα συμψηφισμού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η συνάντηση θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από δύο ώρες καθώς στις 7 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας) οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε λίγες ερωτήσεις καθώς αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους από κάθε πλευρά.