Πρόσκληση Τσίπρα σε Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα

Κάνοντας το επόμενο βήμα ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί την Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, μετά τη θετική αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης τους στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δρομολογείται άμεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζητήσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, ενώ εκτιμούν ότι με την άμεση επικοινωνία, έγιναν πλέον κατανοητές οι θέσεις των δύο πλευρών.

Πρόσκληση Τσίπρα σε Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα
5'

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ διήρκεσε λίγα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο στη συνέχεια και για περίπου μία ώρα συζήτησαν με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά άρχισε το δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν όλα τα θέματα από ελληνικής πλευράς, όπως και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, στα οποία η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη γερμανική θέση.

Οι δύο χώρες μπορεί να διατηρούν τις θέσεις του σε πολλά θέματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει σαφής διάθεση να συνεργαστούν για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, δηλαδή για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις

Οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ευρωπαϊκά, οικονομικά, πολιτικά και διμερή. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέματα σχετικά με την παροχή ρευστότητας, εμμένοντας στις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών. Προφανώς, κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξε μακρά συζήτηση για την συνεργασία σε διμερές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην κ. Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού

Τα 6 σημεία που "τσεκάρει" η κυβέρνηση

1. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στη γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens [«ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ' αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες»] και τις γερμανικές επανορθώσεις [«πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε και οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές»].

Στο θέμα των επανορθώσεων ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «ηθικό πρωτίστως θέμα».
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ το θέμα, το υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Διαψεύστηκαν...
Και βέβαια σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση ορθώς δεν συνδέει τις διαπραγματεύσεις με Siemens και επανορθώσεις.

2. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα, μπροστά στην Καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία.

Χαρακτηριστικά:
-Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% [από 12% το 2009] ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει.
-Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα.
-Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.

3. Η αξία της πρόσκλησης του Αλ. Τσίπρα από την Α. Μέρκελ είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά.

4. Τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Αλ. Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η «επταμερής» συνάντηση στις Βρυξέλλες. Δεν είναι παράλογο, ήταν αναμενόμενο. Η επιμονή, όμως, της Α. Μέρκελ να βρεθεί λύση ασκείται προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς. Η λαϊκή στήριξη, βέβαια, της σημερινής κυβέρνησης –που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά των εκλογών- αποτελεί μια σοβαρή «πολιτική ασπίδα».

5. Η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως και η «επταμερής» των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις. Όπως τις ΗΠΑ που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .

6. Τέλος, η Αν. Μέρκελ τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συζητήθηκε το περίγραμμα

"Γυρνάμε ευχαριστημένοι από το Βερολίνο γιατί πρώτα από όλα ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά από ζητήματα στην κ. Μέρκελ και το γερμανικό κοινό", δήλωσε στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Για τις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες, διευκρίνισε ότι μίλησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων και όχι για την πλήρη λίστα. "Έγινε μια συζήτηση σε ένα επίπεδο όχι τόσο βαθύ και συγκεκριμένο γιατί δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της συνάντησης. Δεν είναι αυτό το επίπεδο στο οποίο θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις", εξήγησε.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει το πακέτο μεταρρυθμίσεών της στους εταίρους της ευρωζώνης το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Αθήνα δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή