Οι διμερείς συγκλίσεις Τσίπρα-Μέρκελ
Μπορεί να μην «γεφυρώθηκαν» οι διαφορές Αθήνας-Βερολίνου κατά το πολύωρο δείπνο στη γερμανική καγκελαρία, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ωστόσο, η αμοιβαία εκτίμηση η οποία διαπιστώθηκε πολλές φορές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ, επέτρεψε να πέσουν «σχοινιά» και από τις δύο πλευρές, για να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών.
ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΤΑSK FORCE ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Απτά αποτελέσματα από τη συνάντηση, η οποία αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν προέκυψαν όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και τα στοιχεία που ζητούν οι εταίροι, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ρευστότητας. Άλλωστε, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Άνγκελα Μέρκελ, τόνισαν ότι αυτές τις αποφάσεις λαμβάνει το Eurogroup.
Ωστόσο, συζήτηση για μεταρρυθμίσεις έγινε, στο πλαίσιο των διμερών θεμάτων, τα οποία η γερμανική πλευρά έθετε το προηγούμενο διάστημα με αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως σημείωσε η κ. Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει, μέχρι ποιου σημείου θα ήθελε να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει η Γερμανία, στο πλαίσιο και της Task Force. Μεταξύ αυτών είναι προγράμματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία, ενώ για τον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί. Ανοιχτό, επίσης, άφησε το ενδεχόμενο να επενδύσει η Γερμανία σε μία τράπεζα για την ανάπτυξη, με στόχο τη χρηματοδότηση μεσαίων και μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων.
Από τη μεριά της, η ελληνική πλευρά δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το τελευταίο ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της καγκελαρίου με ευθεία αναφορά στη Siemens, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή των γερμανικών δικαστικών αρχών.
Σημεία σύμπνοιας, πάντως, μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, φαίνεται πως έχουν βρεθεί στα διμερή θέματα. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι θετική στη συνέχιση της συνεργασίας με τη Γερμανία στα περισσότερα από αυτά. Υπάρχει δε ισχυρή διάθεση να ξεπεραστούν όποια «αγκάθια» προκύψουν, ακόμα και σε δύσκολους τομείς.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας δεν θα αργήσουν να φανούν. Όπως λέγεται παρασκηνιακά, αναμένονται «εκπλήξεις» στην υπόθεση της Siemens, και μάλιστα λίαν συντόμως.