NYT: Έχει τα κότσια ο Τσίπρας να συγκρουστεί με την ακροαριστερή πτερύγα;
Σύμφωνα με τον Ντίξον, μια οδυνηρή συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους πιστωτές θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με το ακρο-αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και όπως υποστηρίζει, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους, το θέμα είναι «αν έχει τα κότσια».
«Βραχυπρόθεσμα το κεντρικό θέμα είναι αν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα σκοπεύει να υποβάλλει στους πιστωτές της τη Δευτέρα, θα είναι αρκετές για να ''ξεκλειδώσουν'' κάποια πίστωση», λέει το άρθρο, προσθέτοντας πως: «η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουν το πακέτο, μετά από μία εβδομάδα ελάχιστων αποτελεσμάτων από τα τεχνικά κλιμάκια».
Στο άρθρο επισημαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για την «πιθανότητα ρήξης», με σαφή υπαινιγμό ενδεχόμενης χρεοκοπίας στην περίπτωση που δε διασφαλιστεί μία αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές.
Όπως τονίζει ο Ντίξον, μία τέτοια ρήξη μπορεί να έρθει στις αρχές Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ.
«Η άμεση προοπτική της Ελλάδας είναι επίφοβη. Η χώρα θα χρεοκοπήσει στα μέσα Απριλίου, αν δε δανείσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές κεφάλαια ή αν δεν βρει χρήματα μέσω άλλων πηγών», λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Ο κ. Τσίπρας ίσως παίζει με την ιδέα της προκήρυξης νέων εκλογών προκειμένου να ανανεώσει την υποστήριξη από τον ελληνικό λαό για την υιοθέτηση της ''σκληρής γραμμής''. Δεδομένου του ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται σε σύγχυση και η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή, θα μπορούσε να ελπίζει σε μία νίκη».
Στο άρθρο τονίζεται πως η δημοτικότητα της κυβέρνησης μειώθηκε από το 83% τον Φεβρουάριο στο 60% την περασμένη εβδομάδα – βάσει των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης για τον Alpha Tv – και πως επίκειται περαιτέρω πτώση των ποσοστών της, αν τα ATM «στερέψουν» και βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη, περιοριστούν μετά από την επιβολή capital controls.
«Αν ο κ. Τσίπρας φανεί λογικός, θα θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο. Το πρόβλημα είναι πως τότε θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, κάτι που επίσης είναι οδυνηρό. Αυτό σημαίνει πως δεν θα περιοριστεί σε υποσχέσεις, αλλά θα πρέπει να τις εφαρμόσει πριν την αποδέσμευση κεφαλαίων», γράφει το άρθρο.
Όπως επισημαίνεται, «τότε είναι που ο πρωθυπουργός θα έρθει σε αντιπαράθεση με την ακροαριστερή πτέρυγα που μετρά 30 – 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των 149 του κοινοβουλίου. Θα τον κατηγορήσουν για ''ξεπούλημα'' και ίσως καταψηφίσουν τα νομοσχέδια που απαιτούνται ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους πιστωτές. Τότε, ο κ. Τσίπρας ίσως προσπαθήσει να περάσει το νόμο με τη βοήθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Μία τέτοια συμφωνία, ωστόσο – πάντα βάσει όσων υποστηρίζει ο Χ. Ντίξον – δε θα μπορούσε να έχει διάρκεια, οπότε το πιο συνετό θα ήταν η προκήρυξη εκλογών.
«Τότε, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να διώξει τους βουλευτές του ακροαριστερού ρεύματος και να τους αντικαταστήσει με πιο μετριοπαθείς βουλευτές της βουλής. Έτσι, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία», καταλήγει ο αρθρογράφος.