Παυλόπουλος: Αδιανόητο, χώρα της ΕΕ να σκέφτεται με όρους εκβιασμών
Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι δεν θα ήθελε ποτέ να σκεφθεί, δεδομένης και της σοφίας του γερμανικού πνεύματος, αλλά και της πολιτικής ζωής, ότι μπορεί η πλειοψηφία, τουλάχιστον, του γερμανικού πολιτικού συστήματος, να θεωρεί ότι είναι δυνατόν να υπάρξει η ΕΕ ως μια γερμανική Ευρώπη.
Επίσης, είπε ότι από τη συνομιλία του με τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, έχει την αντίληψη ότι η Γερμανία επιδιώκει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν τολμά να σκεφθεί καν ότι «οποιοσδήποτε στο πλαίσιο της ΕΕ -αυτής της ΕΕ που δημιουργήθηκε με όλα εκείνα τα οράματα, τα οποία ξέρουμε τι ήθελαν να αποφύγουν αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- σκέφτεται, όση ισχύ μπορεί και να έχει, με όρους εκβιασμών».
Επισήμανε δε πως είναι πεπεισμένος ότι όλες αυτές οι περιπέτειες που έχουν περάσει η Ελλάδα και η Κύπρος θα λήξουν με τον καλύτερο τρόπο για την ίδια την ΕΕ.
Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι δύο χώρες πλήγηκαν από τη μνημονιακή διαδικασία «και από λάθη τα οποία συνέβησαν εντός της Κύπρου, εντός της Ελλάδας, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι η πορεία γενικότερα, προς τα μνημόνια, αλλά και στην εφαρμογή των μνημονίων, εμπεριείχε σφάλματα τα οποία δεν αφορούν τις δύο χώρες, αλλά στην απειρία και την ανετοιμότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση».
Υπέδειξε δε ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες ευθύνες.
Επίσης, δήλωσε ότι η οικονομική ένωση και η νομισματική ένωση, δεν είναι αυτοσκοπός. «Είναι πολιτικές, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται και να τηρούνται ακριβώς για να καταστούν δυνατές εκείνες οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ΕΕ» τόνισε ο Πρόεδρος Π. Παυλόπουλος.