Απόψε στη Βουλή η πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια
Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.
Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το βράδυ και να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στη συνεδρίαση που προηγήθηκε νωρίτερα συμμετείχαν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι τρεις αντιπρόεδροι της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη, καθώς επίσης ο Γραμματέας της Κ.Ο., Χρήστος Μαντάς και ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης.
Το κρίσιμο θέμα που μπήκε σήμερα (31/03/2014) στο τραπέζι της συνεδρίασης αποδεικνύει πως η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όπως τονίζεται να υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού.
Μάλιστα, το θέμα είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 9 Μαρτίου.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης είχε βρεθεί η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της χώρας στην μνημονιακή επιτροπεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα θα καταλαμβάνει τέσσερις κρίσιμες περιόδους από το 2009 και μετά:
Η πρώτη περίοδος Οκτώβριος 2009- Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
Η δεύτερη περίοδος Μάιος 2010- Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
Η τρίτη περίοδος Νοέμβριος 2011- Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.
Η τέταρτη περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.
Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.
Η πρόταση για την εξεταστική αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και να εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα.